Kdy je nejlepší rebalancovat portfolio?
Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký ideální čas na rebalancování investičního portfolia. Vím, že se doporučuje pravidelně monitorovat své investice, ale jak často by to mělo být? Mám na mysli jak časové rámce, tak i situace. Například, je lepší rebalancovat portfolio na konci roku, nebo podle čtvrtletních výsledků trhů? A co když dojde k výrazným změnám na trhu, měl bych hned reagovat a upravit složení svého portfolia? Slyšel jsem, že je dobré mít určité procento v akciích a určité v dluhopisech, ale když se jedna z těchto kategorií vychýlí od tohoto poměru, měl bych jednat okamžitě? Jak moc by měly ovlivnit mé rozhodnutí i osobní okolnosti, třeba pokud plánuju větší výdaj za pár let? Je vůbec možné najít nějakou univerzální strategii pro rebalancování, nebo se to musí přizpůsobit každému individuálně? Jaké metody používáte vy? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké specializované nástroje nebo aplikace, které vám s tím pomáhají. Rád bych věděl i to, jestli se dá nějakým způsobem predikovat, kdy bude nejlepší doba pro rebalancování. Jsem si vědom toho, že trhy jsou velmi dynamické a co funguje dnes, nemusí fungovat zítra. Takže jak to vlastně udělat správně?