Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší rebalancovat portfolio?

Kdy je nejlepší rebalancovat portfolio?

Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký ideální čas na rebalancování investičního portfolia. Vím, že se doporučuje pravidelně monitorovat své investice, ale jak často by to mělo být? Mám na mysli jak časové rámce, tak i situace. Například, je lepší rebalancovat portfolio na konci roku, nebo podle čtvrtletních výsledků trhů? A co když dojde k výrazným změnám na trhu, měl bych hned reagovat a upravit složení svého portfolia? Slyšel jsem, že je dobré mít určité procento v akciích a určité v dluhopisech, ale když se jedna z těchto kategorií vychýlí od tohoto poměru, měl bych jednat okamžitě? Jak moc by měly ovlivnit mé rozhodnutí i osobní okolnosti, třeba pokud plánuju větší výdaj za pár let? Je vůbec možné najít nějakou univerzální strategii pro rebalancování, nebo se to musí přizpůsobit každému individuálně? Jaké metody používáte vy? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké specializované nástroje nebo aplikace, které vám s tím pomáhají. Rád bych věděl i to, jestli se dá nějakým způsobem predikovat, kdy bude nejlepší doba pro rebalancování. Jsem si vědom toho, že trhy jsou velmi dynamické a co funguje dnes, nemusí fungovat zítra. Takže jak to vlastně udělat správně?

190 slov
1.9 minut čtení
24. 1. 2024
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, no ideální čas na to je vlastně dost individuální. Mnoho lidí doporučuje dělat to jednou za rok, třeba na konci roku, ale můžeš to klidně dělat častěji podle toho, jak ti trhy skáčou. Třeba čtvrtletní revize má smysl, když máš aktivnější přístup. Když se něco zásadního stane na trhu, jako propad nebo boom, můžeš zareagovat hned a upravit složení portfolia. Ale pozor, nenech se unést emocemi, to většinou neskončí dobře.

Co se týče toho procenta akcií a dluhopisů, je dobrý mít nějaký plán. Když se poměr vychýlí, třeba o 5-10%, tak už bys měl zvážit rebalancování. Osobní okolnosti jako plánovaný výdaj jsou taky důležité – pokud potřebuješ za pár let větší částku, měl bys mít víc konzervativní portfolio.

Neexistuje univerzální strategie, co funguje jednomu, nemusí nutně fungovat druhému. Pokud chceš pomoc s rebalancováním, můžeš zkusit specializované nástroje nebo aplikace jako například Portfolio Visualizer nebo Wealthfront – ty ti pomůžou s analýzou. Predikce nejlepší doby pro rebalancování je těžká, fakt záleží na trhu a tvém osobním plánu. Celkově je dobrý najít si systém, který ti sedí a držet ho.

182 slov
1.8 minut čtení
23. 6. 2024
Pavel Řezáč
Pavel Řezáč

Rebalancování portfolia je taková šedá zóna, co se týče toho nejlepšího času a způsobu. Mnozí doporučují dělat to jednou ročně, třeba na konci roku, ale osobně si myslím, že je dobré mít nějaký pevný plán. Například čtvrtletní kontrola může být fajn, i když ne vždy musíš hned rebalancovat. Záleží na tom, jak moc se ti to vychýlilo od původního rozložení.

Pokud máš v plánu velký výdaj za pár let, můžeš chtít být opatrnější a radši mít víc na dluhopisech než v akciích, zvlášť když se trhy chovají podivně. Někdy stačí jenom maličko upravit složení portfolia, abys neudělal paniku a neprodělával, takže reagovat hned na každou změnu trhu není ideální.

Co se týče nástrojů, existuje spousta aplikací a online platforem, které ti pomůžou sledovat a analyzovat tvé portfolio. Některé nabízejí automatizované rebalancování podle předem stanovených pravidel. A o predikci? To je spíš oblast pro odborníky a většinou to končí zklamáním. Trhy jsou fakt nepředvídatelné. Takže si udělej plán podle svých cílů a drž se ho.

163 slov
1.6 minut čtení
22. 8. 2024
Josef Vlk
Josef Vlk