Charts.cz/Fórum/Můžu investovat do udržitelných ETF, i když nemám moc peněz?

Můžu investovat do udržitelných ETF, i když nemám moc peněz?

Zajímalo by mě, jestli je možné investovat do udržitelných ETF, i když moje finanční situace není zrovna nejlepších. Mám na mysli například to, jaké minimální částky bych potřeboval k tomu, abych mohl začít. Případně jestli existují nějaké ETF, které umožňují investici s nízkým vstupním kapitálem. Rád bych se také dozvěděl, zda je udržitelná investice výhodná i pro někoho, kdo nemá moc peněz a jaké jsou případné rizika. Zajímá mě také, zda se dá s nízkou částkou dosáhnout nějakých slibných výnosů a jak dlouho bych měl být ochoten peníze držet, abych viděl nějaký prospěch. Také by mě zajímalo, jestli existují platformy nebo služby, které by mi mohly pomoci s investováním do těchto fondů a zda je nutné mít nějaké předchozí zkušenosti s investováním. Děkuji za jakoukoli radu alebo tipy!

128 slov
1.3 minut čtení
17. 7. 2022
Bohumil Košťál
Bohumil Košťál

Investovat do udržitelných ETF s menšími penězi je určitě možný. Některé platformy umožňují investice už od pár set korun, což je fajn pro lidi, co nemaj moc našetřeno. Existujou i ETF, který mají nízký minimální vklad a ty se dají koupit třeba na brokerských aplikacích jako je Degiro nebo Robinhood. Tyhle platformy jsou většinou snadno použitelné a hodně z nich nenabízejí žádné poplatky za transakce, což je další plus. Udržitelné investice můžou být fajn, protože spousta lidí věří, že budoucnost patří ekologickým firmám, ale samozřejmě všechno má svý rizika. Můžeš přijít o část peněz, ale dlouhodobě se to většinou vrátí, pokud si vybereš správný ETF. Co se týče výnosů, tak to záleží na trhu a jak dlouho to držíš. Obecně se doporučuje mít investice aspoň 3-5 let, aby měly šanci na růst. Neboj se začít i s malou částkou, důležitý je pravidelný přispívání a učit se po cestě.

148 slov
1.5 minut čtení
6. 9. 2024
Štěpán Sládek
Štěpán Sládek

Investování do udržitelných ETF i s menším množstvím peněz je rozhodně možné. Existují fondy, které ti umožní začít už s pár tisíci korunami. Minimální částka závisí na konkrétním ETF a platformě, ale většinou to bývá kolem 1 000 Kč nebo i méně. Zkus se podívat na platformy jako je Fio nebo Degiro, kde můžeš najít levné ETF a často i bez poplatků za obchodování.

Udržitelné investice můžou být výhodné i pro někoho, kdo nemá moc peněz. Sice se nedá očekávat, že zbohatneš přes noc, ale pokud držíš investice delší dobu, můžeš docela slušně růst. Takže počítej s horizontem minimálně 5-10 let, aby se výnosy ukázaly.

Rizika samozřejmě existují – trhy kolísají a udržitelné investice nejsou výjimkou. Ale pokud investuješ pravidelně a diverzifikuješ, můžeš to nějak zvládnout.

Co se týče zkušeností, není nutné mít nějaké velké znalosti. Dneska je spousta vzdělávacích materiálů online, takže si můžeš načíst co a jak. Hlavně se nesnaž vše dělat najednou a začni pomalu.

155 slov
1.6 minut čtení
22. 2. 2024
Božena Průchová
Božena Průchová