Charts.cz/Fórum/Jak rozpoznat důležité supporty a resistence v grafech?

Jak rozpoznat důležité supporty a resistence v grafech?

Mám dotaz ohledně technické analýzy a konkrétně k supportům a resistencím. Zajímalo by mě, jak vlastně mohu rozpoznat ty klíčové úrovně v grafech. Vždycky jsem se snažil najít nějaké vzory, ale často si nejsem jistý, jestli to, co vidím, je skutečně důležité. Mám pocit, že některé úrovně vypadají jako supporty nebo resistence, ale pak se ukáže, že trh je prostě prolomí a já nevím, co si o tom myslet. Jaký je váš názor na to, co dělá support nebo resistenci "důležitými"? Jaké faktory bych měl sledovat? Pomohlo by mi to pochopit víc o tom, jak trhy fungují. Také jsem slyšel o různých technikách, jako jsou trendové čáry nebo Fibonacci retracementy. Měli byste doporučit nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které by mi mohly pomoci lépe identifikovat tyto úrovně? A co třeba časový rámec - je lepší dívat se na denní grafy, hodinové nebo něco jiného? Zajímá mě také, jakým způsobem může zpráva nebo událost ovlivnit tyto úrovně. Myslíte si, že je dobré brát v úvahu také objemy obchodování při určování těchto úrovní? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly! Děkuji.

180 slov
1.8 minut čtení
14. 10. 2024
Jana Jirásková
Jana Jirásková

Důležité supporty a resistence se většinou vycházejí z historických cenových úrovní, kde trh často měnil směr. Když hledáš ty klíčové úrovně, zaměř se na místa, kde cena několikrát odrazila nebo zpomalila. Trendové čáry jsou fajn, ale nezapomeň na horizontální úrovně, to je většinou to, co opravdu funguje. Fibonacci retracementy ti můžou taky ukázat zajímavé místa pro vstupy a výstupy, ale chce to trénink. Časový rámec závisí na tvém stylu - denní grafy dávají širší perspektivu, ale hodinové detaily můžeš použít pro přesnější vstupy. Zprávy a události hrají velkou roli - bežně dokážou srazit ceny pod support nebo je naopak poslat přes resistenci. A objemy? Určitě, pokud vidíš vysoký objem při testování supportu nebo resistence, je to jasný signál, že ta úroveň může být silná. Takže sleduj všechny tyhle faktory dohromady a časem se v tom zlepšíš.

136 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
František Beneš
František Beneš

Takže, supporty a resistence jsou vlastně jako úroveň, kde se trh buď zastaví, nebo naopak odrazí. Rozpoznat je můžeš podle historických cen – když cena už několikrát reagovala na stejnou úroveň, je to většinou dobrý signál, že tam je nějaký support nebo resistence.

Důležité je dívat se na trendové čáry, protože ty ti můžou pomoci vidět, jakým směrem trh jde. Fibonacci retracementy taky umí ukázat zajímavé úrovně, ale chce to trochu cviku, abys to uměl správně číst.

Pokud jde o časový rámec, denní grafy ti dají lepší přehled o dlouhodobějších trendech, zatímco hodinové ukazují víc detailů pro krátkodobé obchody. A rozhodně nezapomínej na objemy – když je trh u nějaké úrovně a objemy jsou vysoké, může to znamenat, že ta úroveň bude silná. Zprávy a události taky ovlivňují trh a můžou zlomit supporty a resistence, takže sleduj ekonomické kalendáře.

Celkově jde o praxi a zkušenosti, čím víc budeš sledovat grafy, tím lépe to poznáš. Držím palce!

156 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Vlastimil Dostál
Vlastimil Dostál