Kdy se vyplatí koupit státní dluhopisy?
Zajímalo by mě, kdy je vlastně dobré investovat do státních dluhopisů. Četl jsem, že jsou považovány za bezpečnou investici, ale přemýšlím, jestli to tak je vždycky. Jak vlastně fungují a co když se úrokové sazby změní? Vyplatí se kupovat dluhopisy v době, kdy jsou úrokové sazby nízké, nebo je lepší čekat na vyšší výnosy? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké zvláštní případy, kdy státní dluhopisy dávají smysl – třeba v krizových obdobích nebo při inflaci. Měli by investoři brát v potaz i to, jak dlouho plánují peníze nechat investované? A co rizika spojená s tímto druhem investice? Vždyť přece stát nemusí být vždy schopen splatit svůj dluh, nebo ano? Jak je to s likviditou – jak snadné je prodat státní dluhopisy zpět na trhu? Přemýšlím i o tom, jaké alternativy mám k dispozici – měl bych raději investovat do akcií nebo nemovitostí místo toho? Celkově bych rád znal názor lidí, kteří už mají zkušenosti s těmito investicemi. Kdy tedy podle vás dává smysl investovat do státních dluhopisů?