Charts.cz/Fórum/Jak se určuje optimální podíl dluhopisů v portfoliu?

Jak se určuje optimální podíl dluhopisů v portfoliu?

Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, kolik dluhopisů by mělo být v mém investičním portfoliu. Vím, že diversifikace je důležitá, ale jak se vlastně najde ten správný poměr mezi akciemi a dluhopisy? Jsou na to nějaké specifické vzorce nebo metodiky, které by mi mohly pomoci? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování o tom, kolik investovat do dluhopisů? Mám na mysli nejenom věk a rizikovou toleranci, ale i aktuální ekonomickou situaci a úrokové sazby. Rád bych věděl, jestli je lepší mít větší podíl dluhopisů ve volatilních obdobích nebo jestli se tím spíš zvýší riziko ztráty. Pokud máte nějaké doporučení nebo zkušenosti s tímto tématem, byl bych moc vděčný za vaše rady. Také se mi zdá zajímavé, zda existují nějaké konkrétní strategie či přístupy pro různé typy investorů, třeba pro konzervativní nebo agresivní investory. Jak se vlastně liší strategie určování podílu dluhopisů mezi těmito typy? Děkuji předem za vaši pomoc!

149 slov
1.5 minut čtení
5. 5. 2021
Andrea Zachová
Andrea Zachová

Optimální podíl dluhopisů v portfoliu závisí na několika faktorech. Věk je dost důležitý - mladí investoři si často můžou dovolit víc riskovat s akciemi, zatímco starší by měli mít víc dluhopisů, aby ochránili své úspory. Pak je tu riziková tolerance - pokud se bojíš ztrát, víc dluhopisů je cesta. Ekonomická situace a úrokové sazby taky hrají roli. V období vysokých úrokových sazeb může být lepší mít víc dluhopisů, protože přinášejí vyšší výnosy. Naopak ve volatilitě je logické mít větší podíl dluhopisů, ale zase můžeš přijít o potenciální výnosy z akcií.

Některé metody, jako pravidlo 100 (kolik let ti je, tolik procent by měly být akcie), ti dávají nějakou představu, ale není to dogma. U konzervativních investorů bude podíl dluhopisů větší, kdežto agresivní investoři si klidně dají víc do akcí. Takže nakonec jde o tvoje preference a jak moc jsi ochoten riskovat.

141 slov
1.4 minut čtení
11. 2. 2023
Kamila Zachová
Kamila Zachová

Takže, optimální podíl dluhopisů v portfoliu se většinou určuje podle věku a rizikové tolerance. Starší investoři by měli mít víc dluhopisů, protože chtějí minimalizovat riziko. Někdo říká, že bys měl odečíst svůj věk od 100 a to je procento akcií, co bys měl mít – zbytek do dluhopisů. Ale to je taková stará škola, dneska se to dost mění v závislosti na ekonomice a úrokových sazbách. V dobách krize nebo volatility je fajn mít víc dluhopisů, ale když jsou úrokové sazby nízké, můžeš přijít o výnosy. Měl bys taky sledovat inflaci. U agresivních investorů je obvykle menší podíl dluhopisů, zatímco konzervativní investoři upřednostňují stabilitu. Rozhodně bych doporučil mít diversifikované portfolio, takže zkus najít balanc, co ti sedne.

117 slov
1.2 minut čtení
7. 9. 2023
Zdeňka Kratochvílová
Zdeňka Kratochvílová