Charts.cz/Fórum/Můžu použít strojové učení k předpovědi cen nemovitostí?

Můžu použít strojové učení k předpovědi cen nemovitostí?

Zajímalo by mě, jestli je možné využít strojové učení jako nástroj pro předpověď cen nemovitostí. Dneska slyšíme o umělé inteligenci a jejích aplikacích čím dál víc, a tak mě napadlo, jestli by to mohlo mít nějaký smysl právě v oblasti realit. Mám na mysli, jestli existují konkrétní modely nebo algoritmy, které by dokázaly zohlednit různé faktory jako je lokalita, velikost nemovitosti, vybavení a další atributy. Myslíte si, že by analýza historických dat mohla poskytnout nějaké cenné informace pro budoucí ceny? A co třeba proměnné jako ekonomické ukazatele nebo trendy na trhu? Zajímalo by mě také, jestli už někdo z vás používá strojové učení v praxi pro investice do nemovitostí a jaké měl výsledky. Je možné se tímto způsobem vyhnout rizikům a udělat lepší rozhodnutí při investování? Jaké nástroje nebo platformy doporučujete pro začátek? Předem díky za vaše názory a zkušenosti!

140 slov
1.4 minut čtení
4. 9. 2024
Radka Hrušková
Radka Hrušková

Jasně, strojový učení se na předpověď cen nemovitostí hodí. Existuje spousta modelů, jako třeba regresní analýza nebo rozhodovací stromy, který dokážou zpracovat faktory jako lokalita, velikost, vybavení a tak dál. Historická data jsou super důležitá, protože ti můžou ukázat trendy a vzory, co mohly ovlivnit ceny v minulosti.

Ekonomické ukazatele jako úrokový sazby nebo nezaměstnanost taky hrajou roli, takže je dobrý je do toho zapracovat. Někteří lidi už používají strojový učení pro investice a dostávají zajímavý výsledky, dokonce se tím snaží minimalizovat riziko.

Co se týče nástrojů, tak Python je hodně populární s knihovnami jako scikit-learn nebo TensorFlow. Takže jestli chceš začít, tohle by mohlo být dobrý místo. Ale je to furt o tom mít kvalitní data a správně je interpretovat. Takže pokud do toho půjdeš, dej si na to pozor.

131 slov
1.3 minut čtení
6. 9. 2024
František Duchoň
František Duchoň

Jasně, strojový učení se dá používat na předpověď cen nemovitostí. V podstatě se jedná o analýzu historických dat, což může být fakt užitečný. Můžeš vzít v úvahu různý proměnný jako lokalitu, velikost, počet pokojů nebo i vybavení. Tyhle faktory můžou mít velký vliv na cenu.

Co se týče modelů, tak regression models jsou docela populární. Dobrý je třeba i Random Forest nebo Gradient Boosting. Ty algoritmy dokážou zpracovávat víc dat a odhalit vzory, který by normálně unikly pozornosti. Ekonomické ukazatele nebo trendy na trhu taky hrajou velkou roli. Třeba nezaměstnanost, úrokový sazby, to všechno ovlivňuje ceny nemovitostí.

Z vlastní zkušenosti, když jsem zkoušel nějaké projekty s ML pro investice do nemovitostí, tak výsledky byly celkem slušný. Pomohlo to identifikovat výhodné lokality a odhadnout budoucí ceny, ale samozřejmě to není stoprocentní. Vždycky tam je nějaké riziko.

Co se týče nástrojů, tak začít můžeš třeba s Pythonem a knihovnami jako Pandas a Scikit-learn. Na vizualizaci dat zase Matplotlib nebo Seaborn. Je toho spousta a je to přístupný i pro ty, co s tím začínají.

170 slov
1.7 minut čtení
24. 9. 2024
Oldřich Kalous
Oldřich Kalous