Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody ETF oproti akciím?

Jaké jsou výhody ETF oproti akciím?

V poslední době se dost často setkávám s diskuzemi o investování a slyším o ETF, což je zkratka pro exchange-traded funds. Chtěl bych se prostě zeptat, jaké vlastně mají výhody oproti klasickým akciím? Vím, že ETF mohou být jakýmsi balíčkem různých aktiv, což zní zajímavě, ale proč by to mělo být lepší než koupit si jednotlivé akcie nějakých firem? Zajímá mě hlavně to, jestli je to pro začínající investory vhodnější volba. Na internetu jsem narazil na spoustu informací, ale pořád mám pocit, že mi něco uniká. Můžete mi prosím objasnit, co všechno mohou ETF nabídnout? Je tam něco jako nižší riziko nebo lepší diverzifikace? A co poplatky? Z toho co jsem slyšel, tak s ETF by to mělo být v pohodě. Jak to vlastně funguje v praxi? Mám do toho jít nebo radši zůstat u akcií? Díky!

137 slov
1.4 minut čtení
20. 2. 2024
Kamila Zachová
Kamila Zachová

Jo, ETF mají pár jasných výhod oproti akciím. Za prvé, ta diverzifikace je fakt super, protože místo toho, abys kupoval akcie jednotlivých firem, tak si koupíš celý balík. To znamená, že když jedna firma klesne, můžeš mít šanci, že jiná vzroste a celkově ti to tolik neublíží. To snižuje riziko.

Další věc je nákladovost - většina ETF má nižší poplatky než aktivně spravované fondy a často i lepší výsledky. U jednotlivých akcií zaplatíš provizi za každou transakci, ale u ETF to většinou vyjde levněji. Navíc můžeš obchodovat jako s akciemi v průběhu dne.

Pro začínající investory je to fajn volba, protože si tím lehce vyvážíš portfolio bez nutnosti detailně zkoumat každou firmu. Takže jo, pokud nechceš riskovat příliš nebo nemáš čas sledovat trhy každý den, ETF by mohly být pro tebe lepší než nakupování jednotlivých akcií.

135 slov
1.4 minut čtení
21. 10. 2023
Jiří Bednář
Jiří Bednář

ETF mají pár výhod, co se týče investování. Zaprvé, diversifikace – když koupíš ETF, tak vlastně investuješ do celého balíku akcií nebo jiných aktiv, což ti může snížit riziko. Kdežto když koupíš jednotlivé akcie, tak jsi víc vystavený riziku konkrétní firmy. Za druhé, poplatky u ETF bývají obvykle nižší než u aktivně spravovaných fondů a někdy i nižší než u obchodování s jednotlivýma akciema, pokud to děláš často. Navíc jsou ETF likvidní, můžeš je snadno koupit nebo prodat během obchodních hodin, jako akcie. Je to super pro začínající investory, protože se nemusíš tolik stresovat s výběrem jednotlivých akcií a můžeš sledovat širší trhy nebo sektory. Takže pokud nevíš, do kterých akcií investovat, ETF by mohlo být fajn řešení.

118 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2024
Irena Šindelářová
Irena Šindelářová