Charts.cz/Fórum/Doporučení na ETF s nízkými poplatky

Doporučení na ETF s nízkými poplatky

Zdravím všechny investory, chtěl bych se zeptat, jestli by mi někdo mohl doporučit nějaké ETF s opravdu nízkými poplatky. V poslední době se hodně zajímám o investování a vím, že náklady na správu mohou mít velký dopad na celkový výnos. Slyšel jsem, že některé ETF mají poplatky i pod 0,1 %, což mi přijde skvělé. Rád bych se ale dozvěděl víc o konkrétních fondech, které jsou dobré jak z hlediska nákladovosti, tak i výkonnosti. Mám zájem hlavně o široce diverzifikované fondy, které by pokrývaly různé sektory nebo třeba celkové trhy. Rozhodně nechci platit zbytečně vysoké poplatky, když je možné investovat efektivněji. Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti s takovými ETF? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru? Děkuji za jakoukoli radu!

123 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Ivana Janoušková
Ivana Janoušková

Když hledáš ETF s nízkými poplatky, tak doporučuji kouknout na fondy jako je Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) nebo iShares Core S&P 500 ETF (IVV). Oba mají poplatky kolem 0,03 %, což je super. Pokud chceš něco, co pokrývá i mezinárodní trhy, tak zkus Vanguard FTSE All-World ex-US ETF (VEU), ten má také nízké náklady.

Důležitý je nejenom poplatek, ale taky likvidita a objem fondu, čím víc peněz v něm je, tím lépe. A nezapomeň sledovat výkonnost v dlouhodobém horizontu, ne jenom poslední rok. Při výběru se taky podívej na to, co ETF přesně sleduje a jestli ti to dává smysl. Rozhodně si zjisti i to, jaké akcie nebo sektory fond zahrnuje. To ti pomůže mít lepší představu o riziku a diverzifikaci. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2025
Zdeňka Kroupová
Zdeňka Kroupová

Dobrý den, příteli investore. Pokud hledáš ETF s nízkými poplatky, určitě mrkni na fondy jako je Vanguard S&P 500 ETF (VOO) nebo iShares Core S&P 500 ETF (IVV). Oba mají neskutečně nízké náklady na správu, většinou pod 0,1 %. Další skvělou volbou by mohl být Schwab U.S. Broad Market ETF (SCHB), což je super diversifikovaný fond pokrývající celý trh. Tyhle ETF jsou známé svou stabilní výkonností a nízkými poplatky, což znamená, že ti zbude víc peněz v kapse.

Při výběru se určitě podívej na likviditu fondu a objem obchodování – čím vyšší, tím lepší. Také si ověř, co všechno dané ETF obsahuje, aby odpovídalo tvému investičnímu cíli. Hodně štěstí s investováním!

110 slov
1.1 minut čtení
19. 12. 2024
Milada Koutná
Milada Koutná