Charts.cz/Fórum/Jak se naučit nepanikařit při poklesu hodnoty kryptoměn?

Jak se naučit nepanikařit při poklesu hodnoty kryptoměn?

V poslední době se hodně mluví o volatilitě kryptoměn, a já se snažím najít způsob, jak se s tím lépe vyrovnat. Když vidím, že cena bitcoinů nebo etherea klesá, hned mě přepadnou obavy a strach. Často mě napadne, jestli bych neměl prodat, než to spadne ještě víc. Vím, že panikaření není dobré a občas je lepší si počkat a nezapojovat emoce do investičních rozhodnutí. Ale jak na to? Jak se naučit zůstat klidný, když trh klesá? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké konkrétní tipy na to, jak zvládat tyto stresové situace. Možná nějaké techniky meditace nebo metody, které vám pomohly? Jak si udržet chladnou hlavu v těch chvílích, kdy se zdá, že všechno jde dolů? Rád bych slyšel i o vašich zkušenostech, co vám pomohlo překonat tyto nervózní momenty. Je dobré mít plán pro takové situace nebo se spolehnout na intuici? Díky za tipy!

144 slov
1.4 minut čtení
7. 4. 2022
Zuzana Švecová
Zuzana Švecová

Přestat panikařit při klesající hodnotě kryptoměn je fakt těžký. Nejvíc pomáhá mít dopředu jasně nastavený plán. Když víš, co máš dělat v případě propadu, je snazší zůstat v klidu. Třeba si říct: "Pokud cena klesne pod určitou hranici, tak prodám" nebo naopak "budu držet, protože věřím v dlouhodobý růst". To ti pomůže udržet emoce na uzdě.

Další věc – meditace a mindfulness. Zkus nějaké cvičení na uvolnění, třeba dýchací techniky nebo jen pár minut klidného sezení. Pomáhá to zklidnit mysl a vyhnout se impulsivním rozhodnutím.

A taky nenech se unést tím, co říkají ostatní. Sleduj si svoje investice podle svých vlastních pravidel a strategií. Mít komunitu, kde si můžeš popovídat o svých pocitech, taky pomůže. Vycvič si trpělivost. Čím víc si tohle prožiješ, tím líp se s tím naučíš vyrovnat.

128 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2023
Karolína Pešková
Karolína Pešková

Myslím, že se dost lidí potýká s tím, co popisuješ. Když trh klesá, je to dost stresující a člověk se hned dostane do paniky. Já jsem si dal pár pravidel, co mi pomohly.

První věc, co jsem udělal, je, že jsem si nastavil plán na začátku. Věděl jsem, kolik chci investovat a jaké mám dlouhodobé cíle. Když pak přišel pokles, tak jsem si říkal, jestli ten plán pořád platí. Místo abych hned prodával, tak jsem se snažil zhodnotit situaci a neřídit se emocemi.

Taky jsem začal sledovat trh a číst o kryptoměnách víc – snažím se rozumět tomu, co se děje a proč. To mi pomáhá zůstat v klidu, protože když víš, co za poklesem stojí, je to snadnější.

Další věc je meditace nebo prostě nějaká relaxace – třeba jít na procházku nebo si pustit oblíbenou hudbu. Odtrhnout se od obrazovky na chvíli může hodně pomoct. Takže když vidím červená čísla, radši si na chvíli dám pauzu a vrátím se k tomu až později s čistější hlavou.

A nakonec, pokud to jde, tak to neřešit každý den. Tím myslím nemít furt otevřený grafy a nesledovat to každou minutu. Mít nějaké intervaly – třeba jednou týdně kouknout na portfolio – může pomoct udržet klid.

Není to jednoduché, ale s časem se to zlepšuje. Hlavně mít na paměti, že kryptoměny jsou dlouhodobá hra.

216 slov
2.2 minut čtení
25. 1. 2025
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík