Charts.cz/Fórum/Jak investovat do nemovitostí, když mám jen málo peněz?

Jak investovat do nemovitostí, když mám jen málo peněz?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dá investovat do nemovitostí, když mám jenom pár tisíc korun. Všude kolem slyším o tom, jak je investování do realit skvělá příležitost a že se na tom dají vydělat slušné peníze, ale co když nemám velké úspory? Jaké jsou možnosti pro někoho jako jsem já, kdo si nemůže dovolit koupit byt nebo dům? Je možné začít třeba s nějakými menšími projekty nebo se podílet na investicích s jinými lidmi? Slyšel jsem něco o nemovitostních fondech, ale nejsem si jistý, jestli je to pro mě ta správná cesta. Jaké jsou rizika, pokud investuji do takových fondů, a na co si dát pozor? A co ty alternativy jako crowdfunding na nemovitosti? O tom jsem taky slyšel, ale zase nevím, jestli je to bezpečné a jak se to vlastně dělá. Zkrátka bych rád věděl, jak začít investovat do nemovitostí s malým rozpočtem a jestli vůbec je to reálné. Každé doporučení nebo tip by strašně pomohl. Děkuji!

159 slov
1.6 minut čtení
23. 12. 2023
Vojtěch Volf
Vojtěch Volf

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem může být výzva, ale není to nemožný úkol. Zde je pár možností, jak začít.

Jednou z nejjednodušších cest jsou nemovitostní fondy. Ty ti umožňují investovat do nemovitostí i s menšími částkami, protože sdružují peníze od více lidí. Vyhledej fondy, který mají dobrou pověst a transparentnost. Rizika mohou zahrnovat kolísání trhu a poplatky za správu, takže si to dobře prostuduj.

Další alternativou je crowdfunding na nemovitosti. Existují platformy, které umožňují investovat do konkrétních projektů, což může být zajímavé, ale dávej si pozor na důvěryhodnost těchto platforem. Je to většinou rizikovější než tradiční investice, protože projekty nemusí vždy vycházet podle plánu.

Můžeš taky uvažovat o investicích do REIT (Real Estate Investment Trusts). Ty fungují podobně jako akcie a dají se koupit na burze.

Pokud máš možnost, můžeš se také podílet na menších projektech s přáteli nebo rodinou. Tímto způsobem můžete spojit síly a investovat společně.

Celkově to chce trpělivost a pečlivý výzkum. Ujisti se, že víš, co děláš a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

175 slov
1.8 minut čtení
23. 6. 2024
Elena Šilhavá
Elena Šilhavá

Investovat do nemovitostí s málo penězi je určitě výzva, ale jde to. Místo toho, abys kupoval celou nemovitost, zkus třeba REITs (real estate investment trusts) nebo nemovitostní fondy. Ty ti umožní investovat i s malým vkladem a většinou ti dávají i pravidelné výnosy. Je dobrý si zjistit, jaké poplatky si fondy berou, protože to může snížit tvůj zisk.

Další možnost je crowdfunding na nemovitosti. To je vlastně platforma, kde se spojí víc lidí a společně investují do projektů. Tady je důležitý si ověřit reputaci platformy, protože některé nemusí být moc bezpečné. Vždycky si zjisti, jaké máš práva jako investora a co se stane, když projekt nevyjde.

Pokud máš ještě méně peněz, tak se můžeš podívat na menší investice jako jsou garáže nebo parcely, což občas vychází levněji. Rozhodně doporučuji mít plán a neinvestovat bezmyšlenkovitě. Ať už se rozhodneš pro cokoliv, měj na paměti rizika a snaž se diversifikovat.

147 slov
1.5 minut čtení
22. 5. 2023
Natálie Charvátová
Natálie Charvátová