Jak zjistím, které akcie jsou udržitelné?
Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, které akcie jsou považovány za udržitelné. Čím víc se snažím orientovat v tom celém světě investic, tím víc slyším o ESG kritériích a zelených investicích. Ale jak to vlastně funguje? Je nějaký způsob, jak poznat, které firmy opravdu dodržují principy udržitelnosti? Vím, že existují různé ratingové agentury a indexy, ale jak si ověřit, jestli je to všechno skutečně důvěryhodné? Mám se dívat jen na ekologické aspekty nebo by měly hrát roli i sociální a správní faktory? A co když se některé firmy tváří jako udržitelné, ale ve skutečnosti to tak není? Jak si pak vybrat ty správné akcie, aby moje investice nebyly jen další zelený washing? Hledám tipy a doporučení, kde začít a na co se zaměřit při výběru těchto akcií. Zajímalo by mě, zda existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metody hodnocení, které mohu využít. A co si myslíte o trendu investování do obnovitelných zdrojů energie? Je to dobrá volba nebo spíš sázka na nejistotu? Děkuji za vaše názory a zkušenosti!