Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do DeFi, když vůbec nevím, kde začít?

Jak začít s investováním do DeFi, když vůbec nevím, kde začít?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě trápí už delší dobu. Slyšel jsem hodně o DeFi a jak je to vlastně revoluční způsob, jak investovat peníze. Ale mám pocit, že jsem ztracený v tom, co to vlastně je a jak do toho vůbec začít investovat. Třeba si říkáte, proč se tím zabývám – no, protože se mi zdá, že tradiční metody investování už nejsou tak atraktivní a chtěl bych zkusit něco nového. Ale když čtu různé články nebo diskuse na fórech, mám z toho ještě větší zmatek. Co přesně znamená termín „DeFi“? Jaké jsou nejznámější platformy a co bych měl vědět před tím, než se do toho pustím? Je tam nějaká základní příprava, kterou bych měl mít? Kde si mohu udělat účet a jak to celé funguje? A co když udělám chybu? Jaké jsou rizika? Mám strach z podvodů nebo ztráty peněz. Je lepší začít s malou částkou nebo rovnou větším investičním balíkem? A co byste doporučili jako první kroky pro někoho, kdo tomu vůbec nerozumí? Jaké zdroje informací byste doporučili k tomu, abych se v tom lépe orientoval? Omlouvám se za množství otázek, ale cítím se opravdu zmatený a nerad bych udělal nějakou hloupost. Děkuji za rady!

201 slov
2 minut čtení
15. 7. 2021
Jindřich Němec
Jindřich Němec

DeFi je zkratka pro decentralizované finance, což je vlastně systém, který využívá blockchain technologie k tomu, aby nabídl finanční služby bez prostředníků jako banky. Pokud chceš začít, doporučuji se nejprve seznámit s tím, jak fungují kryptoměny a blockchain. Základními platformami jsou třeba Uniswap, Aave nebo Compound. Ty umožňují půjčování, poskytování likvidity nebo trading bez klasických bankovních služeb.

Nejdřív si vytvoř peněženku jako MetaMask, to je jednoduché a celkem rozšířené. Potom si nakup nějaké kryptoměny (například ETH) na burze jako Binance nebo Coinbase a převeď je do své peněženky. Než začneš investovat, zkus pár menších transakcí, abys zjistil, jak to funguje, ať se vyhneš velkým ztrátám.

Rizika jsou dost velká – můžeš narazit na podvody nebo ztratit peníze kvůli volatilnosti trhu, takže buď opatrný. Začni s malou částkou a postupně se vzdělávej. Čti fóra, sleduj videa na YouTube a třeba se zapoj do komunit na Redditu, tam se dozvíš spoustu užitečných informací.

Jasně, je to matoucí svět na začátku, ale když budeš trpělivý a pečlivě se vzdělávat, tak to zvládneš.

167 slov
1.7 minut čtení
22. 11. 2024
Ladislav Kořínek
Ladislav Kořínek

DeFi je vlastně decentralizované finance, což znamená, že se snaží přenést tradiční finanční služby do blockchainu, takže už nepotřebuješ banky a prostředníky. Základem je mít nějaké kryptoměny, takže si nejdříve založ účet na burze jako Binance nebo Coinbase, kde si můžeš koupit třeba Ethereum nebo Bitcoin. Pak potřebuješ peněženku, nejlepší jsou hardwarové peněženky nebo softwarové jako MetaMask.

Pokud jde o platformy, tak znáš třeba Uniswap pro výměny tokenů nebo Aave pro půjčování a půjčování. Začni s malou částkou, vždycky je lepší se naučit jak to funguje než hned vkládat velké sumy. Pamatuj, že rizika tam jsou, jako že můžeš ztratit peníze kvůli volatilnosti nebo podvodům, takže buď opatrný.

Pro informace sleduj YouTube kanály zaměřené na DeFi, Reddit komunity nebo třeba nějaké online kurzy. Hodně lidem pomáhá si to fakt vyzkoušet na malých částkách a učit se za pochodu. Neboj se ptát na fórech, spousta lidí ti ráda poradí.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Ladislav Bureš
Ladislav Bureš