Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro pravidelný pasivní příjem?

Jaké jsou nejlepší ETF pro pravidelný pasivní příjem?

Zdravím všechny investory a finanční nadšence! Chtěl bych se zeptat na něco, co mě už nějakou dobu trápí. Jaké jsou podle vás nejlepší ETF, které by mohly generovat pravidelný pasivní příjem? Jsem si vědom toho, že existuje spousta různých fondů, ale rád bych se soustředil na ty, které vyplácejí slušné dividendy nebo mají jiný způsob, jak poskytovat stabilní příjem. Zajímá mě jaké konkrétní fondy byste doporučili a proč. Je důležité mít na paměti nejen výnosy, ale i rizika spojená s jednotlivými ETF. A co třeba náklady na správu? Myslíte, že je lepší zaměřit se na fondy s vyššími dividendovými výnosy nebo spíše na ty s nižšími, ale stabilnějšími výkony? A jaké faktory by měly hrát roli při výběru? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože pasivní příjem je pro mě velmi důležitý a chci se ujistit, že dělám správná rozhodnutí. Děkuji za všechny rady a tipy!

147 slov
1.5 minut čtení
11. 6. 2023
Kamila Králová
Kamila Králová

Takže pokud hledáš ETF na pasivní příjem, doporučuji se zaměřit na fondy, co vyplácejí dividendy. Například SPDR S&P Dividend ETF (SDY) nebo i Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM) patří mezi solidní volby. Tyhle fondy mají docela dobrý výnos a většinou investují do stabilních firem, co pravidelně vyplácí dividendy.

Důležitý je samozřejmě taky náklad na správu. Čím nižší, tím lepší, protože to ti víc zůstane v kapsách. Některé ETF mají vyšší dividendové výnosy, ale může to znamenat vyšší riziko. Třeba i iShares Select Dividend ETF (DVY) má slušné výnosy, ale je dobrý si prozkoumat stabilitu těch společností v portfoliu.

Osobně bych šel spíš po stabilních ETF s nižším, ale pravidelným výnosem než po vysokých výnosech, které můžou být riskantní. Klidně koukni i na různé sektory - třeba REITs (real estate investment trusts) taky mohou nabídnout dobrý pasivní příjem. Takže shrnuto - hledej kombinaci faktů: slušný výnos, nízké náklady a stabilita firem.

149 slov
1.5 minut čtení
23. 8. 2024
Marcela Mašková
Marcela Mašková

Takže, pokud hledáš ETF na pasivní příjem, měl bys zkusit třeba VIG a DVY. Oba mají slušné dividendy a historicky stabilní výkonnost. VIG se zaměřuje na firmy s rostoucími dividendami, což je fajn, protože to ukazuje na stabilitu. DVY zase investuje do akcií s vysokými dividendovými výnosy, ale může to mít i svá rizika, takže pozor na volatilitu.

Co se týče nákladů, většina ETF má nízké poplatky, ale stejně si je pohlídej, protože i malé procento může za delší dobu udělat velký rozdíl. Když se rozhoduješ mezi vyššími nebo nižšími výnosy, přemýšlej o tom, jak moc jsi ochoten riskovat. Vyšší výnosy často znamenají větší riziko.

Důležitý je i časový horizont. Pokud plánuješ investice dlouhodobě, tak tě možná víc zajímají stabilní fondy. Ale pokud jsi ochotný riskovat pro větší výnosy, tak jdi do těch s vyššími dividendami. Mysli taky na diverzifikaci, ať nejsi závislý jen na jednom fondu. Hlavně se ale nenech unést a dělej si vlastní průzkum!

156 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2024
Aleš Klíma
Aleš Klíma