Charts.cz/Fórum/Jak začít analyzovat akcie pomocí grafů?

Jak začít analyzovat akcie pomocí grafů?

Obracím se na vás s otázkou, jak vlastně začít s analýzou akcií, ale nechci se soustředit jen na čísla, spíš mě zajímají ty grafy. Vidím, že na internetu je spousta různých grafů a ukazatelů, ale přijde mi to všechno dost zmatené. Kde mám začít? Jaké typy grafů bych měl používat? Co znamenají ty různé čáry a barvy? Mám se soustředit na krátkodobé nebo dlouhodobé trendy, když dělám analýzu? A co technické indikátory? Jak je správně interpretovat a jak ovlivňují mé rozhodování při investicích? Je dobré sledovat průměry nebo jiné vzory v těch grafech? A konečně, jak si mohu vybudovat vlastní strategii na základě toho, co vidím v grafech? Nebo je lepší se spolehnout na nějaké předpovědi a doporučení od odborníků? Doufám, že mi někdo pomůže ujasnit si tyto otázky a dá mi nějaké tipy, jak začít efektivně analyzovat akcie pomocí grafů. Díky!

142 slov
1.4 minut čtení
15. 5. 2022
Roman Vobořil
Roman Vobořil

Začít s analýzou akcií pomocí grafů je super krok, ale fakt to může být matoucí. Nejdřív si vyber základní typy grafů – ty candlestick grafy jsou fajn, ukazují ti otevírací a zavírací ceny i maxima a minima, což je důležitý. Pak jsou jednoduchý čárový grafy, co ti ukážou trend, ale moc detailů tam nevidíš.

Podívej se na časové rámce – krátkodobé grafy (třeba hodinové nebo denní) ti dají info o rychlých změnách, zatímco dlouhodobé (týdenní nebo měsíční) ukážou celkový trend. Obě varianty jsou důležitý, záleží na tvojí strategii.

Co se týče technických indikátorů, jako průměry nebo RSI, tak ty ti můžou říct, kdy je akcie přeprodaná nebo překoupená. Ale pozor, nespoléhej se jen na tohle – vždyť to jsou jen nástroje. Je dobrý sledovat vzory jako trendové čáry nebo supporty a rezistence.

Pokud chceš vybudovat vlastní strategii, začni tím, že zjistíš, co pro tebe funguje. Můžeš zkusit kombinovat technickou analýzu s fundamentální – to ti dá lepší obraz. A doporučení od odborníků? Tak to je fajn jako inspirace, ale nakonec si musíš udělat vlastní názor.

Takže shrnuto: zkoušej různé grafy, sleduj trendy a buď otevřený experimentování. Hlavně buď trpělivý, nic se nenaučíš přes noc.

192 slov
1.9 minut čtení
1. 8. 2024
Barbora Koudelková
Barbora Koudelková

Takže, co se týče analýzy akcií pomocí grafů, je to fakt široká tématika. Začni tím, že si vybereš pár základních typů grafů, jako je čárový graf nebo svíčkový graf. Svíčkový graf může být lepší, protože ti ukáže víc informací o otevírací a zavírací ceně, maximum a minimum za dané období.

Sleduj trendové čáry – to ti pomůže vidět, jestli cena akcie roste nebo klesá. Barvy svíček jsou taky důležité; zelené (nebo bílé) obvykle znamenají nárůst ceny a červené (nebo černé) pokles.

Rozhodni se, zda chceš sledovat krátkodobé nebo dlouhodobé trendy. Krátkodobé trendy jsou fajn pro denní obchodování, ale dlouhodobé ti dají lepší představu o stabilitě akcie.

Technické indikátory jako klouzavé průměry ti můžou pomoct rozhodnout, kdy nakoupit nebo prodat. Například když cena překročí 50denní klouzavý průměr směrem nahoru, může to být signál k nákupu. Naopak dolů bys mohl prodávat.

A ohledně strategie – zkus si vytvořit vlastní na základě toho, co vidíš v grafech, ale nezapomeň sledovat také zprávy a doporučení od odborníků. Je dobré mít vlastní názor, ale někdy můžeš získat cenné tipy i od těch zkušenějších.

Hlavně buď trpělivý a nevzdávej se! Učení o grafech a technické analýze chvíli trvá.

188 slov
1.9 minut čtení
15. 9. 2023
Antonín Mach
Antonín Mach