Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do NFT?

Jak začít s investováním do NFT?

Zajímá mě, jak vlastně začít s investováním do NFT. Všude slyším o tom, jak lidé vydělávají na digitálním umění a sběratelských předmětech, ale já nemám moc tušení, jak se do toho dostat. Co vlastně NFT jsou? Jaký je ten proces nákupu a prodeje? Je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? Slyšel jsem o různých platformách, kde se NFT prodávají, ale nevím, která je ta správná pro začátečníka. A co když chci vytvořit vlastní NFT? Je to složitý proces? Potřebuji k tomu nějaké technické znalosti nebo to zvládne každý? Jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT a na co si mám dát pozor? Zajímalo by mě také, jaké jsou nejlepší strategie pro investování do těchto digitálních aktiv. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe začít a na co si dát pozor, abych se vyhnul zbytečným chybám?

136 slov
1.4 minut čtení
5. 2. 2024
Eva Hladíková
Eva Hladíková

Takže s investováním do NFT je to tak, že první krok je pochopit, co vlastně NFT jsou. Jsou to unikátní digitální aktiva, která se většinou prodávají na blockchainu. Můžeš narazit na různé platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation, kde si můžeš prohlédnout a nakupovat NFT. Je dobré mít peněženku jako MetaMask, kam si nahráš kryptoměny, hlavně Ethereum, protože většina NFT běží na tomto blockchainu.

Pokud chceš začít s nákupem, prostě si založ účet na jedné z těch platforem, připoj svou peněženku a můžeš začít nakupovat. Není potřeba mít nějaké speciální znalosti, ale trošku se obeznámit s trhem a cenami je fajn. S tím prodejem je to podobné – pokud koupíš něco, co se stane populární, můžeš to pak prodat za víc.

Když chceš vytvořit vlastní NFT, většinou stačí jen nějaký digitální obsah (obrázek, video…) a použít platformy jako Mintable nebo OpenSea pro jeho vytvoření. Technické znalosti nejsou nutné, ale je dobré si přečíst pár návodů.

Rizika? No, ceny NFT můžou hrozně kolísat a nemusíš se trefit do toho správného trendu. Taky pozor na podvody a falešné projekty. Předtím než investuješ do něčeho drahého, udělej si průzkum. A strategie? Můžeš zkusit nakupovat známé umělce nebo trendy projekty, ale snaž se nedávat všechny peníze do jednoho košíku. Toť asi vše – hodně štěstí!

208 slov
2.1 minut čtení
12. 2. 2024
Věra Švábová
Věra Švábová

NFT jsou vlastně digitální certifikáty, co dokazují vlastnictví nějakého digitálního aktiva jako je umění, videa, hudba a tak. Začít s investováním do NFT není tak těžký, ale pár věcí bys měl vědět. Nejprve si musíš pořídit nějakou kryptoměnu (většinou Ethereum) a mít peněženku jako MetaMask, kam si to pak pošleš. Pak můžeš začít prozkoumávat různé platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde se ty NFT prodávají. Na začátku je dobrý koukat na to, co je populární a co má potenciál růst, ale buď opatrný – trh je dost volatilní.

Pokud chceš vytvořit vlastní NFT, většinou je to docela jednoduchý proces. Můžeš použít platformy jako Mintable nebo OpenSea, kde ti to umožní nahrát tvé dílo a mintnout ho jako NFT. Není potřeba mít pokročilé technické znalosti, ale základní orientaci v kryptoměnách a blockchainech bys měl mít.

Rizika jsou velká – ceny NFT můžou padnout rychle a často závisí na trendech. Takže radši investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Hlavně si udělej průzkum trhu a neskoč do něčeho bez rozmyslu. Jakékoliv investice by měly být promyšlené. Když začneš tímhle způsobem, měl bys se vyhnout většině chyb.

183 slov
1.8 minut čtení
16. 7. 2023
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk