Charts.cz/Fórum/Jaký vliv má úroková sazba na výnosy dluhopisů?

Jaký vliv má úroková sazba na výnosy dluhopisů?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje vztah mezi úrokovými sazbami a výnosy dluhopisů. Slyšel jsem, že když úrokové sazby stoupají, výnosy dluhopisů klesají, ale nejsem si jistý, proč je to tak. Co se to vlastně děje na trhu, když centrální banka zvedne úrokové sazby? Jaký to má dopad na investory do dluhopisů a proč by mělo někoho zajímat, jestli jsou sazby nízké nebo vysoké? Dále by mě zajímalo, jestli jsou nějaké specifické typy dluhopisů, které jsou více citlivé na změny úrokových sazeb než jiné. A co třeba inflace? Jak do toho všechno zapadá? Mám pocit, že tohle téma je dost složité a rád bych se dozvěděl víc. Jak tedy úroková sazba ovlivňuje výnosy dluhopisů a co bych měl mít na paměti jako investor?

123 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2023
Richard Žemlička
Richard Žemlička

Takže, úroková sazba a výnosy dluhopisů mají dost jasný vztah. Když centrální banka zvedne úrokové sazby, nový dluhopis, který emitují, nabízí vyšší úrok. Takže starší dluhopisy s nižšími sazbami ztrácí na atraktivnosti a jejich cena na trhu klesá. Výnosy se počítají jako úrok dělený cenou dluhopisu, takže když cena klesá, výnos se zvyšuje. To je ten paradox – když úrokovky stoupají, ceny dluhopisů klesají a jejich výnosy rostou.

Co se týče citlivosti na změny sazeb, dlouhodobé dluhopisy jsou víc náchylné než ty krátkodobé. Čím delší je splatnost, tím víc ovlivňují změny sazeb cenu dluhopisu. Taky inflace hraje roli; pokud roste inflace, reálný výnos z dluhopisů může klesnout, protože kupní síla úroků se snižuje. Takže jo, je dobré mít přehled o tom, jaké jsou aktuální sazby a co to znamená pro tvé investice do dluhopisů. Je to fakt důležitý aspekt investování.

139 slov
1.4 minut čtení
21. 2. 2023
Martin Hradil
Martin Hradil

Takže, když centrální banka zvedne úrokové sazby, tak to má vliv na celý trh s dluhopisy. Obecně platí, že když úrokové sazby rostou, ceny existujících dluhopisů klesají. To je proto, že nové dluhopisy s vyššími sazbami jsou atraktivnější pro investory a ti nechtějí platit tolik za staré dluhopisy, které nabízejí nižší úrokový výnos. Takže pokud máš dluhopis s nízkým úrokem a sazby se zvýší, jeho hodnota na trhu klesne. Pro investory to znamená, že pokud chtějí prodat svoje dluhopisy před jejich splatností, dostanou méně, než co za ně zaplatili. To může být problém pro ty, co potřebují peníze rychle.

Co se týče citlivosti různých typů dluhopisů na změny sazeb, tak obecně čím delší je splatnost dluhopisu, tím víc je citlivější na změny úrokových sazeb. Takže dlouhé dluhopisy bývají více volatilní než krátkodobé. Inflace do toho taky hraje roli - pokud inflace roste, centrální banka obvykle zvyšuje úrokové sazby, aby ji zkrotila. To pak může tlačit ceny dluhopisů dolů ještě víc.

Takže když investuješ do dluhopisů, měl bys mít tyhle věci na paměti. Vysoké úrokové sazby můžou znamenat lepší nové investice, ale špatné pro tvoje stávající dluhopisy. A jestli plánuješ držet dluhopisy dlouho nebo je prodávat dřív, to taky ovlivní tvůj výnos.

200 slov
2 minut čtení
24. 7. 2024
Renata Bartošová
Renata Bartošová