Charts.cz/Fórum/Co jsou DeFi a jak na ně můžu investovat?

Co jsou DeFi a jak na ně můžu investovat?

Nedávno jsem se dostal do světa kryptoměn a slyšel jsem hodně o pojmu DeFi. Trochu mi to vrtá hlavou, co přesně to DeFi jsou a jak fungují. Zjistil jsem, že to má něco společného s decentralizací a finančními službami bez tradičních bank, ale pořád si v tom nejsem jistý. Jaké konkrétní výhody to pro investory přináší? A jak se vlastně do tohoto světa dostat? Jaké platformy bych měl použít pro investice do DeFi? Má smysl začínat s malým obnosem, nebo bych měl mít větší částku na začátek? A co je to vlastně yield farming nebo liquidity mining, slyšel jsem o tom ale nevím, jestli je to něco, co bych měl zvažovat? Existují nějaká rizika spojená s těmito investicemi, na co bych si měl dát pozor? Pokud máte zkušenosti s investováním do DeFi, byl bych rád za nějaké rady a tipy, jak se orientovat v této oblasti. Jak se liší DeFi od klasických finančních produktů a co byste doporučili jako první krok pro někoho, kdo chce začít investovat do tohoto typu financí?

171 slov
1.7 minut čtení
9. 8. 2023
Jana Janečková
Jana Janečková

DeFi, což je zkratka pro decentralizované finance, je vlastně způsob, jak si lidé mohou půjčovat, investovat nebo obchodovat s kryptoměnami bez potřeby klasických bank. Využívá smart kontrakty na blockchainu, což znamená, že všechno je transparentní a nemusíš se spoléhat na třetí strany. Pro investory to může znamenat vyšší výnosy než u tradičních bankovních produktů, ale taky víc rizika.

Pokud chceš začít, můžeš se podívat na platformy jako Uniswap, Aave nebo Compound. Tyhle ti umožní obchodovat s tokeny nebo poskytovat likviditu a získávat úroky. Začít s malým obnosem je ok – nemusíš hned riskovat velké částky.

Yield farming a liquidity mining jsou způsoby, jak vydělávat na DeFi. Například, když poskytneš likviditu nějakému projektu, dostaneš odměny v podobě tokenů. Ale pozor na volatilitu a potenciální ztráty, zvlášť pokud cena tokenů spadne.

Rizika jsou – například chyby v kódech smart kontraktů nebo rug pulls (když vývojáři zmizí s penězi). Takže si vždycky udělej pořádný průzkum a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Rozhodně se zajímej o projekty, které mají dobrou komunitu a transparentní vývojáře.

172 slov
1.7 minut čtení
14. 12. 2022
Dana Zemanová
Dana Zemanová

DeFi, neboli decentralizované finance, jsou vlastně alternativou k tradičním bankovním službám, ale bez potřeby prostředníků jako jsou banky. To znamená, že si můžeš půjčit nebo půjčovat kryptoměny přímo mezi uživateli, a to pomocí chytrých kontraktů na blockchainu. Tyto služby ti umožňují třeba úročení tvých kryptoměn nebo obchodování s nimi bez nutnosti registrace na burze.

Co se týče investování do DeFi, existuje spousta platforem jako Uniswap, Aave nebo Compound, kde můžeš začít. Můžeš začít i s malým obnosem, ale větší částka ti může přinést lepší výnosy. Yield farming a liquidity mining jsou techniky, jak si vydělat víc peněz tím, že poskytuješ likviditu (tj. svoje krypta) pro tyto platformy. Získáš za to odměny v podobě tokenů.

Ale pozor! DeFi nese rizika – chyby v kódech, útoky hackerů nebo volatilita trhů můžou znamenat velké ztráty. Proto je dobré mít přehled o tom, do čeho investuješ. Začni s menšími částkami a uč se. Ideálně si přečti více informací o konkrétních projektech a vyzkoušej si to na demo účtech nebo malých investicích, než vložíš větší sumu.

169 slov
1.7 minut čtení
11. 8. 2024
Jakub Šváb
Jakub Šváb