Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli jsou akcie s vysokým výnosem z dividend dobrá investice?

Jak zjistím, jestli jsou akcie s vysokým výnosem z dividend dobrá investice?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, jestli akcie, které slibují vysoký výnos z dividend, jsou rozumnou volbou pro investici. Všude kolem se mluví o tom, jak důležité je mít pasivní příjem a dividendové akcie se zdají být atraktivní možností. Ale jak se dá opravdu posoudit, zda jsou tyto akcie stabilní a zda poskytují skutečný výnos? Co všechno bych měl zvážit? Je důležité se dívat na historickou výkonnost společnosti, nebo se mám zaměřit spíš na její současnou finanční situaci? Jak moc je pro mě relevantní dividendový výnos v porovnání s ostatními faktory, jako je například růst společnosti nebo celková ekonomická situace? A co třeba riziko spojené s těmito akciemi? Mám brát v úvahu i to, jak často firma vyplácí dividendy, nebo je to jen detail? Jaké informace bych měl sledovat a kde je vlastně najdu? Mám se bát investic do firem s vysokým výnosem z dividend, pokud mají nízký růst, nebo to nemusí nutně znamenat, že jsou to špatné investice? Rád bych dostal nějaké názory nebo rady od lidí, kteří mají s touto problematikou zkušenosti.

174 slov
1.7 minut čtení
4. 12. 2024
Alena Hladíková
Alena Hladíková

Když se díváš na akcie s vysokým výnosem z dividend, je potřeba zvážit pár věcí. Hlavně bys měl zkoumat, jestli ta firma má stabilní přístup k vyplácení dividend a zda je schopná to udržet v dlouhodobém horizontu. Sleduj, jak dlouho už firma vyplácí dividendy a jestli je navyšuje – to je dobrý signál. Historická výkonnost je důležitá, ale rozhodující je i současná finanční situace – podívej se na jejich zisky, dluhy a cash flow, abys viděl, jestli mají peníze na dividendu.

Dividenda není všechno. Pokud firma nemá žádný růst, může být problém, protože stagnující firma s vysokým výnosem může ve skutečnosti ukazovat na nějaké potíže. Důležité jsou i celkové ekonomické podmínky, protože hospodářský cyklus může ovlivnit vyplácení dividend.

Riziko je také klíčový faktor – nekupuj akcie jen kvůli dividentě, když vidíš varovné signály jako klesající zisky nebo zhoršující se tržní pozici. Co se týče výplaty dividend – některé firmy vyplácí každé čtvrtletí, jiné ročně a i to může mít vliv na tvůj cash flow. Takže jo, nezapomeň se dívat na všechny tyhle věci dohromady, ne jen na vysoký výnos bez dalších myšlenek.

182 slov
1.8 minut čtení
31. 12. 2024
Richard Kříž
Richard Kříž

Když uvažuješ o akciích s vysokým výnosem z dividend, je důležité se na to podívat více do hloubky. Nejde jen o ten výnos, ale i o stabilitu firmy a její schopnost dividendy vyplácet. Zkontroluj si historické vyplácení dividend, jestli je firma pravidelně zvyšuje. Finanční zdraví společnosti, jako je poměr dluhu k vlastnímu kapitálu a cash flow, jsou taky docela důležité.

Růst firmy hraje roli, pokud máš zájem o dlouhodobější investice. Někdy může být i firma s nízkým růstem dobrá investice, pokud ti poskytuje stabilní příjem. Srovnej ty akcie s konkurencí v oboru a sleduj také celkovou ekonomickou situaci - v recesi totiž i zavedené firmy můžou mít problém s vyplácením dividend.

Důležité je i to, jak často firma dividendy vyplácí – čtvrtletně je standard, ale roční výplaty můžou být taky fajn, pokud je to stabilní. A nezapomeň se podívat na další faktory jako P/E ratio nebo dividend payout ratio, abys viděl, kolik zisku firma vyplácí jako dividendu.

Pro informace se můžeš podívat na finanční weby jako Yahoo Finance nebo Bloomberg, kde najdeš spoustu dat a analýz. Celkově se snaž mít diverzifikované portfolio a nevsázet všechno na jednu kartu.

188 slov
1.9 minut čtení
2. 1. 2025
Soňa Pazderová
Soňa Pazderová