Charts.cz/Fórum/Jaké dividendové akcie prodat do roka s dobrým ziskem?

Jaké dividendové akcie prodat do roka s dobrým ziskem?

Zajímá mě, které dividendové akcie by se daly prodat do roka a stále mít nějaký zisk. Mám na mysli akcie, které nejenže vyplácí pravidelnou dividendu, ale zároveň mají i potenciál růstu ceny. Slyšel jsem, že některé společnosti mají stabilní dividendovou politiku, což je lákavé, ale bojím se, že pokud je prodám příliš brzy, nedostanu zpět to, co jsem do toho vložil. Jaké konkrétní akcie byste doporučili pro krátkodobé investice? Je lepší zaměřit se na velké známé firmy, nebo existují i menší společnosti, které by mohly přinést zajímavou návratnost? Rád bych znal názory ostatních, které akcie byste osobně vybrali a proč. Mám také obavy z volatility trhu a jak to může ovlivnit mé rozhodnutí. Jakou strategii máte při výběru dividendových akcií na krátké období? Myslíte si, že je lepší investovat do různých sektorů, nebo se držet jednoho odvětví? Hledám tipy a zkušenosti od lidí, kteří v tom mají víc praxe.

149 slov
1.5 minut čtení
30. 7. 2022
Andrea Háchová
Andrea Háchová

Když hledáš dividendový akcie na krátkodobé investice, tak bych se zaměřil na firmy s dobrou historií výplaty dividend a zároveň slušným potenciálem růstu. Třeba firmy jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble mají stabilní dividendy a obvykle jsou odolné vůči tržní volatilitě. Pokud chceš riskovat víc, můžeš zkusit menší společnosti v rostoucích sektorech, jako je technologie nebo obnovitelné zdroje. Tam je šance na rychlejší růst, ale samozřejmě to přináší víc rizika.

Osobně bych doporučil rozložit investice do různých sektorů, abys neměl všechno v jednom koši. I když velké firmy jsou bezpečnější, menší hráči mohou překvapit. A co se volatility týče, vždycky je dobrý mít plán na případný výstup, třeba nastavit si cílovou cenu, při které prodáš, nebo prostě sledovat trh a reagovat podle situace. Každopádně je dobrý udělat si vlastní průzkum a neinvestovat jen podle tipů od ostatních.

138 slov
1.4 minut čtení
10. 10. 2024
Jiří Liška
Jiří Liška

Pro krátkodobé investice do dividendových akcií bys mohl zkusit zaměřit se na firmy s stabilními výnosy a dobrými vyhlídkami na růst. Třeba akcie jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble mají dlouhou historii vyplácení dividend a obvykle i stabilní cenu. Sice to jsou velké firmy, ale jejich stabilita se ti může hodit, zvlášť pokud se bojíš volatility.

Dalším tipem by mohly být technologie, jako třeba Apple nebo Microsoft. Ty sice nejsou tradiční dividendovky, ale jejich dividendy rostou a mají i slušný potenciál růstu.

Co se týče menších společností, tam je to riskantnější, ale jsou i firmy s dobrým potenciálem jako třeba některé REITy nebo firmy v oblasti obnovitelných zdrojů. Tady bych byl ale opatrný, protože ceny mohou skákat víc než u velkých hráčů.

Pokud jde o strategii, já bych doporučil diverzifikaci napříč sektory, aby ses vyhnul větším ztrátám v případě propadu jednoho odvětví. Zkrátka, vybírej akcie podle toho, co se ti líbí a co máš prozkoumané. A určitě sleduj trh, protože to ti pomůže rozhodnout se, kdy prodávat. Hodně štěstí!

168 slov
1.7 minut čtení
9. 8. 2024
Eliška Havlíčková
Eliška Havlíčková