Charts.cz/Fórum/Na co se mám zaměřit, když kupuju NFT od nového umělce?

Na co se mám zaměřit, když kupuju NFT od nového umělce?

Přemýšlím o tom, že bych si koupil nějaké NFT, ale nevím, na co se vlastně zaměřit, když uvažuju o umělcích, kteří jsou teprve na začátku své kariéry. Je to vůbec výhodné investovat do NFT od nových tvůrců? Jak poznám, jestli jejich práce má potenciál vzrůst v hodnotě? Měl bych se zajímat o to, jakou mají historii nebo zázemí? Zjistil jsem, že někteří umělci mají silnou přítomnost na sociálních sítích a pravidelně komunikují s fanoušky, ale je tohle důležité pro rozhodnutí o koupi? Co třeba kvalita jejich práce? Mám se zaměřit na styl nebo téma, které mě oslovuje osobně, nebo se raději dívat na trendy v oblasti NFT? Také by mě zajímalo, jestli je dobrý nápad hledat doporučení od ostatních investorů a sběratelů, nebo se spolehnout jen na vlastní instinkt. Nemám mnoho zkušeností s tímto trhem, tak bych rád věděl, jaké faktory jsou klíčové při výběru nového umělce. Jaké jsou vaše tipy a zkušenosti s nákupem NFT od nových talentů? Co všechno byste zohlednili, kdybyste byli na mém místě?

168 slov
1.7 minut čtení
29. 10. 2024
Karolína Havlová
Karolína Havlová

Když kupuješ NFT od nového umělce, tak je fajn se zaměřit na pár věcí. Zaprvé, koukni na kvalitu jejich práce – jestli se ti to líbí a jestli to má nějaký unikátní styl. U nových tvůrců můžeš mít pocit, že jsou méně známí, ale to neznamená, že nemají potenciál. Důležité je i sledovat jejich přítomnost na sociálních sítích. Když aktivně komunikují s fanoušky a mají nějakou komunitu, to může být pozitivní znamení. Zkus si zjistit něco o jejich minulosti, ale nemusíš se tím moc stresovat, spousta umělců začíná teď a nemají za sebou žádné velké úspěchy.

Co se týče investice, je dobrý mít na paměti trendy v NFT, ale zároveň kupuj to, co tě osobně oslovuje. Pokud máš pocit, že umělec dělá něco originálního a má potenciál zaujmout širší publikum, tak to může být dobrá volba. A doporučení od ostatních investorů? Jo, dobrý nápad, ale souhlasím – spolehni se hlavně na svůj instinkt. Hlavně si dej pozor na hype a nezapomeň investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

168 slov
1.7 minut čtení
5. 1. 2025
Dominik Volf
Dominik Volf

Když kupuješ NFT od nového umělce, tak je dobrý se zaměřit na pár věcí. Za prvé, zkontroluj jejich práci – kvalita a originalita jsou dost zásadní. Můžeš se podívat, co dělali předtím, jestli už něco prodali nebo měli nějaké projekty. Historie může naznačovat potenciál. Silná přítomnost na sociálních sítích je plus, ukazuje to, že mají fanoušky a komunikují s komunitou.

Osobně bych se zaměřil na to, co tě oslovuje. Pokud ti jejich styl nebo téma sedí, tak to může být dobrý signál. Ale určitě sleduj trendy v NFT trhu taky – je dobrý vědět, co teď frčí. Doporučení od zkušenějších sběratelů můžou být užitečný, ale nakonec si to musíš cítit sám. Někdy intuice může víc než číst hromadu rad.

Jo a nezapomeň na to, že investice do nových umělců je riskantní – můžeš vyhrát nebo prohrát. Takže investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Toť vše.

146 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2024
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová