Charts.cz/Fórum/Co mám dělat se svými dluhopisy, když se zvyšují úrokové sazby?

Co mám dělat se svými dluhopisy, když se zvyšují úrokové sazby?

Zdravím všechny, potřebuju poradit ohledně svých investic do dluhopisů. V poslední době jsem si všiml, že úrokové sazby neustále rostou a to mě začalo trochu znepokojovat. Jakožto investor, který už nějakou dobu drží pár dluhopisů, nevím co s nimi mám vlastně dělat. Mám je prodat a zkusit investovat jinde? Nebo bych měl počkat, až se situace zlepší? Zajímalo by mě, jaké má zvýšení úrokových sazeb dopady na hodnotu mých dluhopisů a co to znamená pro jejich výnosy. Slyšel jsem, že když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů klesají, ale jak moc bych měl brát v potaz tuto informaci při svém rozhodování? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti, které by mi mohly pomoci udělat informované rozhodnutí? A co ti z vás, kteří máte podobnou situaci – jak jste se s tím vyrovnali? Myslíte si, že je lepší jít do akcií nebo jiných investic raději než držet dluhopisy v této době? Budu moc rád za vaše názory a rady!

156 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2023
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

Zvýšení úrokových sazeb má skutečně vliv na ceny dluhopisů, protože když úrokové sazby rostou, nově vydané dluhopisy nabízejí vyšší výnosy, což činí ty stávající méně atraktivní a jejich ceny klesají. Pokud máš dluhopisy s nižšími úroky, tak je to pro tebe nevýhodné, ale pokud plánuješ držet do splatnosti, nemusíš se bát - dostaneš zpět nominální hodnotu.

Prodej dluhopisů teď by mohl znamenat ztrátu, takže pokud nemáš urgentní potřebu hotovosti, možná je lepší počkat. Na druhou stranu, pokud hledáš vyšší výnosy a jsi ochotný riskovat, můžeš zkusit investice do akcií nebo jiných aktiv. Zvaž taky diversifikaci portfolia – můžeš přidat nějaké akcie či ETF, které by mohly z dlouhodobého hlediska přinést lepší návratnost. Tohle je dost individuální, takže si promysli své cíle a toleranci k riziku.

124 slov
1.2 minut čtení
29. 6. 2024
Renata Bečková
Renata Bečková

Jasně, tohle je docela běžný problém, když úrokové sazby rostou. V podstatě, jakmile se úroky zvyšují, ceny stávajících dluhopisů klesají, což může být naštvání, pokud je chceš prodat hned. Tvoje rozhodnutí závisí na tom, jak dlouho plánuješ své dluhopisy držet. Pokud máš dluhopisy s delší dobou splatnosti, můžeš pocítit větší pokles jejich hodnoty, než když máš krátkodobější. Pokud ti ale nevadí držet je do splatnosti, tak ten pokles ceny tolik nemusíš řešit, protože dostaneš zpět nominální hodnotu.

Zvaž, jaké jsou tvoje investiční cíle. Někteří lidé teď raději investují do akcií nebo nemovitostí, kde by mohli získat vyšší výnosy. Ale pamatuj, že ty mají zase své riziko. V každém případě se podívej na to, jaký máš mix investic a jestli bys neměl diverzifikovat. Držet všechno v dluhopisech teď není ideální. Myslím, že je dobrý čas se zamyslet nad tím, co chceš vlastně dosáhnout s těmi penězi a pak se podle toho rozhodnout.

151 slov
1.5 minut čtení
30. 8. 2023
Tereza Havlová
Tereza Havlová