Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi podnikovými dluhopisy a státními dluhopisy?

Jaký je rozdíl mezi podnikovými dluhopisy a státními dluhopisy?

Rád bych se zeptal na něco, co mě už delší dobu zajímá, ale nikdy jsem se vlastně nedostal k tomu, abych to prozkoumal pořádně. Mám na mysli rozdíl mezi podnikovými dluhopisy a státními dluhopisy. Vím, že obě tyto možnosti jsou nějakým způsobem spojené s investováním, ale jaký je ten zásadní rozdíl mezi nimi? Myslím si, že podívat se na to z pohledu bezpečnosti nebo výnosu bude důležité. Chtěl bych vědět, jestli je státní dluhopis vždycky bezpečnější než podnikový, nebo jestli to závisí na konkrétních okolnostech dané firmy. Co se třeba stane, když firma zkrachuje? Jak se to promítne do hodnoty těch podílových dluhopisů? A co se týče výnosů, které bych mohl od obou očekávat? Je pravda, že podnikové dluhopisy obvykle nabízejí vyšší úrokové sazby než ty státní? Jak moc je to riskantní investice ve srovnání s těmi státními? Ještě by mě zajímalo, jak se takové dluhopisy obchodují – jsou nějaké zásadní rozdíly v tom, jak je možné je koupit či prodat? Snad mi někdo osvětlí tuto problematiku a pomůže mi rozšířit obzory v oblasti financí a investic.

177 slov
1.8 minut čtení
17. 3. 2024
Věra Kubíková
Věra Kubíková

Podnikové a státní dluhopisy se fakt liší hlavně v bezpečnosti a výnosech. Státní dluhopisy jsou většinou považovány za bezpečnější, protože je vydává stát, což je víc stabilní než soukromá firma. Když stát vydává dluhopisy, má obvykle větší šanci, že splatí svůj dluh. U podnikových dluhopisů je to jinak – pokud firma zkrachuje, můžeš dostat jen zlomek zpět nebo vůbec nic. Takže tohle riziko u podnikovek je o dost vyšší.

Co se týče výnosů, podnikové dluhopisy často nabízejí vyšší úrokové sazby, aby přilákaly investory, protože víc riskuješ. Ale to samozřejmě záleží na konkrétní firmě – silné firmy s dobrou historií obvykle mají nižší úrok než ty slabší.

Ohledně obchodování – obojí se dá koupit přes burzu, ale podnikové dluhopisy můžou mít víc variací co se týče likvidity. Státní dluhopisy jsou hodně obchodované a snadno se prodávají, ale podnikové už můžou být složitější. Taky platíš poplatky, což může ovlivnit celkové výnosy. Takže si dávej bacha na to, co kupuješ a odkud to bereš.

160 slov
1.6 minut čtení
13. 9. 2022
Veronika Němcová
Veronika Němcová

Rozdíl mezi podnikovými a státními dluhopisy je v podstatě v tom, kdo je vydává. Státní dluhopisy vydává vláda a jsou považovány za bezpečnější, protože šance na default (neplnění závazků) je u státních subjektů mnohem menší než u firem. Když firma zkrachuje, tak její dluhopisy mohou úplně ztratit hodnotu, zatímco státní dluhopisy mají zpravidla nějaké zajištění. Co se týká výnosu, tak ano, podnikové dluhopisy obvykle nabízejí vyšší úrokové sazby, protože investoři berou na vědomí větší riziko. To může být lákavé pro ty, kdo chtějí zhodnotit peníze rychleji, ale je nutné mít na paměti, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Obchodování s těmito dluhopisy probíhá hlavně přes burzy nebo přes makléře, ale žádný zásadní rozdíl tu není. Takže pokud chceš investovat, zamysli se nad tím, kolik risku jsi ochoten podstoupit a co od investice očekáváš.

134 slov
1.3 minut čtení
24. 9. 2022
Bohumil Tichý
Bohumil Tichý