Jaký je rozdíl mezi podnikovými dluhopisy a státními dluhopisy?
Rád bych se zeptal na něco, co mě už delší dobu zajímá, ale nikdy jsem se vlastně nedostal k tomu, abych to prozkoumal pořádně. Mám na mysli rozdíl mezi podnikovými dluhopisy a státními dluhopisy. Vím, že obě tyto možnosti jsou nějakým způsobem spojené s investováním, ale jaký je ten zásadní rozdíl mezi nimi? Myslím si, že podívat se na to z pohledu bezpečnosti nebo výnosu bude důležité. Chtěl bych vědět, jestli je státní dluhopis vždycky bezpečnější než podnikový, nebo jestli to závisí na konkrétních okolnostech dané firmy. Co se třeba stane, když firma zkrachuje? Jak se to promítne do hodnoty těch podílových dluhopisů? A co se týče výnosů, které bych mohl od obou očekávat? Je pravda, že podnikové dluhopisy obvykle nabízejí vyšší úrokové sazby než ty státní? Jak moc je to riskantní investice ve srovnání s těmi státními? Ještě by mě zajímalo, jak se takové dluhopisy obchodují – jsou nějaké zásadní rozdíly v tom, jak je možné je koupit či prodat? Snad mi někdo osvětlí tuto problematiku a pomůže mi rozšířit obzory v oblasti financí a investic.