Charts.cz/Fórum/Co je to REIT a jak funguje pasivní příjem?

Co je to REIT a jak funguje pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jestli by mi někdo mohl vysvětlit, co vlastně znamená zkratka REIT? Slyšel jsem o tom od několika známých, kteří říkali, že je to zajímavý způsob, jak investovat do nemovitostí bez toho, abych musel kupovat nějaké byty nebo domy. Vím, že se to nějakým způsobem týká realit a že toto investiční schéma může přinášet pasivní příjem, což mě hodně láká. Kdybych chtěl začít investovat do REITs, co bych měl vědět? Jak přesně tyto trusty fungují a jakým způsobem vygenerují peníze pro své investory? Mohli byste uvést někdo konkrétní příklady nebo typy REITs? A jak je to s riziky? Mám pocit, že by to mohlo být něco jako akcie, ale o realitách. Jaký je rozdíl mezi normálními akciemi a REITy? A je pravda, že mohou vyplácet stabilní dividendy pravidelně? Jakou roli hraje správa těchto fondů a jak si vybrat ten správný? Děkuju moc za vaše názory a rady!

149 slov
1.5 minut čtení
27. 3. 2021
Nikola Jedličková
Nikola Jedličková

REIT znamená Real Estate Investment Trust, což je vlastně takový investiční fond, který se zaměřuje na nemovitosti. Je to skvělý způsob, jak investovat do realit bez toho, abys musel kupovat vlastní byt nebo dům. REITs fungují tak, že shromažďují peníze od investorů a pak tyto peníze používají k nákupu a správě nemovitostí, jako jsou kanceláře, byty nebo obchodní centra.

Co se týče pasivního příjmu, většina REITs vyplácí vysoké dividendy, což je pro investory lákavé – něco jako pravidelný příjem za to, že do nich investuješ. Můžeš si představit, že je to něco jako akcie, ale místo tradičního podnikání se soustředí na nemovitosti.

Existují různé typy REITs – třeba equity REITs (investují do fyzických nemovitostí) nebo mortgage REITs (zaměřují se na hypotéky). Každý typ má své výhody a nevýhody. Rizika zahrnují fluktuace trhu s nemovitostmi a hospodářské cykly, ale pokud se podíváš na historické výnosy, může to být docela stabilní investice.

Co se týče výběru správného REITu, je dobré koukat na jejich historii výplaty dividend, správu fondů a celkové portfolio. Správa hraje důležitou roli – kvalitní tým může výrazně ovlivnit úspěch fondu. Takže jo, pokud tě láká pasivní příjem a nechceš se starat o konkrétní nemovitosti, REIT může být dobrá volba.

197 slov
2 minut čtení
22. 4. 2023
Aleš Beneš
Aleš Beneš

REIT znamená Real Estate Investment Trust, což je vlastně něco jako fond, který investuje do nemovitostí. Funguje to tak, že investoři dají peníze do REITu a ten pak kupuje nebo spravuje různé nemovitosti, jako jsou kanceláře, byty nebo obchodní prostory. Z příjmů z těchto nemovitostí (nájmy atd.) pak REIT vyplácí dividendy svým akcionářům. Takže ano, můžeš mít pasivní příjem bez toho, abys musel kupovat vlastní nemovitosti.

Existují různé typy REITů – některé se soustředí na komerční nemovitosti, jiné na rezidenční, nebo třeba na zdravotnické zařízení. Je to dost podobné akciím ve smyslu investování, ale místo podnikání v nějakém odvětví se zaměřují na realitní trh.

Co se týče rizika, jako u každé investice, tak to má své výkyvy a záleží na trhu s nemovitostmi. Správa REITů hraje klíčovou roli; pokud jsou dobře řízené, mají větší šanci na úspěch. Dividendy bývají stabilní a většina REITů má povinnost vyplácet aspoň 90 % svého zisku. Když si vybíráš nějaký REIT, koukej na to, jaké má portfolio a jak se mu daří.

Takže celkově je to zajímavá možnost investování pro ty, kteří se nechtějí pouštět do koupě vlastních nemovitostí.

182 slov
1.8 minut čtení
23. 10. 2021
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík