Charts.cz/Fórum/Může tržní cyklus ovlivnit cenu mých NFT?

Může tržní cyklus ovlivnit cenu mých NFT?

Zajímalo by mě, jak moc může tržní cyklus zasáhnout do hodnoty mých NFT. Slyšel jsem, že ceny se mohou dost lišit v závislosti na tom, jak se ekonomika vyvíjí a jaký je aktuální trend na trhu s kryptoměnami. Mám pár digitálních uměleckých děl, která jsem koupil v době, kdy byl zájem o NFT obrovský, ale teď mám pocit, že se trh trochu ochlazuje. Myslíte si, že když přijde další boom, třeba podobný tomu, co jsme viděli loni, mohou moje NFT zase nabrat na hodnotě? Nebo je to spíše jen náhoda a vše závisí na konkrétních projektech a umělcích? Také by mě zajímalo, jestli se dá nějak předpovědět, jak se bude trh s NFT vyvíjet v závislosti na širších ekonomických trendech. Jak moc silně cítíte vliv tržních cyklů na ceny NFT? Máte nějaké tipy, jak se orientovat v tomhle neustále se měnícím prostředí? Bude mít třeba recese negativní dopad na poptávku po těchto digitálních aktivech? Jak to vlastně funguje? Má někdo podobné zkušenosti nebo názory? Díky.

165 slov
1.7 minut čtení
2. 2. 2025
Luboš Blažek
Luboš Blažek

Jo, tržní cyklus fakt ovlivňuje ceny NFT. Když byl boom, tak lidi kupovali všechno, co mělo nálepku NFT, ale teď, jak se trh ochlazuje, tak i ceny jdou dolů. Záleží hodně na umělcích a projektech, co máš. Některý NFT můžou mít pořád hodnotu, jiný ne. Jestli přijde další vlna zájmu, tak jo, tvoje NFT můžou zase nabrat na ceně, ale pak je tu i riziko, že se to může zase propadnout. Ekonomika hraje roli – když je recese, lidi šetřej a investice do NFT asi půjdou dolů. Těžko se to předpovídá, ale sleduj trendy na trhu s kryptoměnami a zájem o digitální umění. Drž se víc projektů, co mají potenciál a sleduj komunitu kolem nich. To ti může pomoct v orientaci v tomhle chaotickém světě.

125 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2024
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková

Jo, tržní cyklus má fakt velký vliv na ceny NFT. Když byl boom, lidi kupovali cokoliv a ceny šly nahoru. Teď, jak se trh ochlazuje, tak i zájem o NFT klesá a ceny se propadají. Můžeš mít skvělý umělecký kus, ale když je trh slabý, tak ho za dobrou cenu neprodáš. A ano, když zase přijde období růstu, tak by to mohlo tvé NFT zhodnotit. Ale jak říkáš, hodně záleží na konkrétních projektech a umělcích. Někdy je to prostě náhoda.

Co se týče předpovídání trhu, je to dost složitý. Obecná ekonomická situace může ovlivnit poptávku po luxusních věcech včetně NFT. Když bude recese, lidi asi nebudou utrácet za digitální umění jako dřív. Takže jo, sledovat trendy a celkovou ekonomiku je důležitý, ale žádný jasný vzorec podle mě neexistuje. Mám pocit, že se musíš orientovat podle toho, co se děje kolem a být připraven na změny.

144 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2024
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá