Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, kdy koupit ETF, když trh kolísá?

Jak zjistit, kdy koupit ETF, když trh kolísá?

Zdravím všechny investory! Mám takovou otázku ohledně investování do ETF. Jak vlastně zjistit ten správný čas na nákup, když se trh pořád hýbe jako na houpačce? Občas mám pocit, že ceny skáčou nahoru dolů a já nevím, jestli je lepší čekat na lepší cenu nebo to prostě koupit hned, abych nepřišel o příležitost. Zkoušel jsem sledovat různé ekonomické ukazatele a grafy, ale někdy mi to přijde jako loterie. Co byste doporučili? Jaké máte tipy na analýzu tržního chování nebo nějaké strategie, které pomohou při rozhodování? A co třeba technická analýza vs. fundamentální analýza? To je pro mě docela španělská vesnice. Díky moc za rady!

104 slov
1 minut čtení
29. 3. 2024
David Khýr
David Khýr

Myslím, že je důležitý si uvědomit, že trh bude vždycky kolísat. Nákup ETF není o tom, kdy je "správný" čas, ale spíš o strategii. Dobrý přístup je průměrovat náklady, což znamená kupovat pravidelně bez ohledu na cenu. Tím zmírníš dopad volatility. Pokud jde o analýzu, technická analýza může být užitečná na krátkodobé obchodování, ale pokud chceš investovat na delší dobu, spíš se zaměř na fundamenty – sleduj ekonomické ukazatele a výkonnost sektoru, do kterého investuješ. Taky se neboj využít různé nástroje a aplikace pro sledování cen a trendů. Rozhodně si udělej domácí úkoly a nedělej unáhlené rozhodnutí. Nakonec, důvěřuj své intuici a buď klidný v tom, že i přes kolísání trh dlouhodobě roste.

113 slov
1.1 minut čtení
9. 4. 2023
Lukáš Holuša
Lukáš Holuša

Je to fakt těžký, když se trh pořád hýbe. Osobně bych nečekal na "lepší cenu", protože to můžeš čekat věčně a nakonec ti to ujede. Já bych doporučil zaměřit se na dlouhodobou strategii. Když už máš vybraný ETF, tak prostě nakupuj pravidelně, třeba každý měsíc, to pomáhá vyhladit ty výkyvy cen. Takže průměruješ náklady.

Co se týká analýzy, tak technická analýza ti může říct, kdy je dobré koupit podle grafů a trendů, ale můžeš se v tom ztratit, když je trh volatilní. Na druhou stranu fundamentální analýza ti dá obrázek o tom, jak si ETF vede v dlouhodobém horizontu. Zkus sledovat i ekonomické ukazatele jako úrokové sazby nebo inflaci, to může mít vliv na trhy.

A nezapomeň na diversifikaci! Když koupíš víc různých ETF, tak ti to pomůže rozložit riziko. V konečným důsledku jde o to nebýt nervózní z krátkodobých výkyvů a mít plán.

143 slov
1.4 minut čtení
8. 3. 2024
Filip Hradil
Filip Hradil