Charts.cz/Fórum/Jaké ETF fondy jsou nejlepší pro začátečníky?

Jaké ETF fondy jsou nejlepší pro začátečníky?

Zdravím všechny investory! Pořád se snažím pochopit, jak to s investováním do ETF vlastně funguje, a přemýšlím, které fondy by mohly být ideální pro začátečníky jako jsem já. Mám trošku obavy z toho, že bych mohl udělat špatné rozhodnutí a ztratit peníze, což nechci. Chtěl bych se tedy zeptat, které ETF fondy byste doporučili lidem, kteří s investováním teprve začínají? Myslíte si, že je lepší zaměřit se na fondy sledující široké indexy, jako je S&P 500, nebo je lepší vybírat tematické ETF zaměřené na konkrétní sektory, jako jsou technologie nebo zelená energie? A co třeba náklady spojené s těmito fondy? Jak moc hraje roli poměr nákladovosti a co byste doporučili sledovat při výběru ETF? Jaké zkušenosti máte s investováním do těchto fondů? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti. Díky moc za jakékoli rady!

140 slov
1.4 minut čtení
26. 8. 2022
Bedřich Machač
Bedřich Machač

Když začínáš s investováním do ETF, nejlepší volba je asi zaměřit se na fondy, které sledují široké indexy, jako je S&P 500. Tyhle fondy ti dají dobré rozložení rizika a většinou mají nízké náklady. Poměr nákladovosti je fakt důležitý - čím nižší, tím víc peněz ti zůstane. Tematické ETF můžou být zajímavé, ale víc riskantní, protože jsou závislé na konkrétních odvětvích, které můžou kolísat. Začni s něčím stabilním a pak si můžeš zkoušet i ty sektory, pokud tě to bude bavit. Ujisti se, že děláš vlastní výzkum a kontroluj náklady i výkonnost fondů. Držím palce!

95 slov
1 minut čtení
6. 7. 2023
Vojtěch Sedláček
Vojtěch Sedláček

Když začínáš s ETF, tak nejlepší je se podívat na fondy, co sledují velké indexy. Například S&P 500 je super volba, protože ti to dává expozici vůči největším firmám v USA. Můžeš zkusit i MSCI World nebo FTSE 100, to je taky fajn. Tematické ETF můžou bejt riskantnější, protože se zaměřují na určité sektory a ty můžou kolísat víc.

Co se týče nákladů, tak na to určitě koukej. Čím nižší náklady, tím líp. Většina lidí doporučuje vybírat ETF s nákladovostí pod 0,5%. Takže když se rozhoduješ, zkontroluj ten TER (Total Expense Ratio) a vybírej podle toho.

Osobně jsem začal s pár ETF na indexy a pak jsem si přidal nějakej sektor, ale stejně mi to přijde lepší mít většinu ve stabilních fondech. A nezapomeň investovat pravidelně a buď trpělivý. To je klíč.

132 slov
1.3 minut čtení
13. 10. 2021
Milan Štěpánek
Milan Štěpánek