Charts.cz/Fórum/Jaké ETF fondy doporučujete pro rok 2025?

Jaké ETF fondy doporučujete pro rok 2025?

Zajímalo by mě, které ETF fondy považujete za nejlepší možnosti pro investování v roce 2025. Slyšel jsem o různých typech fondů, jako jsou ty, které se soustředí na technologie, obnovitelné zdroje energie nebo prostě široký trh. Ale je jich tolik a já bych rád věděl, na co by se měli investoři zaměřit v blízké budoucnosti. Měli bychom vybírat podle aktuálních trendů nebo spíše hledat dlouhodobější stabilitu? Také mě zajímá, jak důležité jsou náklady na správu a jaké faktory ovlivňují výkonnost těchto fondů. Jaké máte zkušenosti s konkrétními ETF a co doporučujete novým investorům, kteří chtějí začít? Myslíte si, že bude nějaká specifická oblast, která poroste víc než ostatní? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s investováním do ETF. Děkuji!

126 slov
1.3 minut čtení
12. 7. 2024
Barbora Bartošová
Barbora Bartošová

Zaměř se na ETF, co sledují široký trh jako S&P 500, to je klasika a stabilní volba. Pro rok 2025 bych doporučil i zaměření na technologie, třeba fondy jako QQQ, co pokrývá velké tech firmy, nebo nějaké zaměřené na umělou inteligenci, to vypadá slibně. Obnovitelné zdroje energie jsou taky v kurzu, tak něco jako ICLN nebo TAN by mohlo být zajímavé.

Co se týče nákladů, snaž se vybírat ETF s nízkými poplatky za správu, to dělá dost velký rozdíl v dlouhodobém horizontu. Výkonnost fondů ovlivňuje hodně tržní trendy a ekonomické faktory, tak sleduj zprávy a analýzy.

Pokud začínáš, drž se diverzifikace - nesázej všechno na jednu kartu. A jo, určitě hledej oblasti s potenciálem růstu. Mně přijde, že technologie a udržitelnost budou frčet, ale je dobré mít i stabilnější investice pro vyvážení risku.

132 slov
1.3 minut čtení
20. 8. 2022
Božena Hradilová
Božena Hradilová

Když se díváš na ETF pro rok 2025, určitě stojí za to zaměřit se na pár klíčových oblastí. Technologie a obnovitelné zdroje energie vypadají jako trendy, co budou mít potenciál růst. Například fondy zaměřené na umělou inteligenci nebo elektrická vozidla by mohly získat na popularitě. Pak je tu i široký trh, což je takový bezpečnější způsob, jak investovat, pokud chceš diverzifikaci.

Náklady na správu jsou důležité - čím nižší, tím lepší, protože ti to víc zůstane v kapse. Také se dívej na výkonnost fondů v minulosti, ale pozor, minulé výsledky nezaručují budoucí. Dlouhodobá stabilita je dobrá strategie, zejména pokud nemáš v plánu často obchodovat.

Pokud jde o specifické ETF, zkus třeba SPY (S&P 500) pro širší trh nebo nějaký fond zaměřený na technologie jako QQQ. Ale rozhodně si udělej vlastní průzkum a zvažuj své cíle a rizika. Novým investorům bych doporučil začít s menším množstvím peněz a postupně se učit.

148 slov
1.5 minut čtení
30. 8. 2022
Věra Šimůnková
Věra Šimůnková