Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou ty smart kontrakty a jak fungují?

Co to vlastně jsou ty smart kontrakty a jak fungují?

V poslední době slýchám stále častěji o smart kontraktech, ale upřímně, moc tomu nerozumím. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co to vlastně je? Slyšel jsem, že se používají v oblasti kryptoměn a na blockchainu, ale co přesně to znamená? Jaký je rozdíl mezi klasickými smlouvami a těmito chytrými kontrakty? Mám také pocit, že tam hrají roli nějaké automaty nebo programy, které vykonávají podmínky smlouvy. Jak to tedy funguje v praxi? Je to bezpečné? Může být smart kontrakt zneužit nebo napaden? A co když se něco pokazí? Jakým způsobem se zajišťuje, že obě strany dodrží dohodu? Taky by mě zajímalo, jestli potřebuju mít nějaké technické znalosti, abych mohl začít používat smart kontrakty, nebo je to všechno dost intuitivní. A co třeba náklady spojené s jejich využitím? Můžete mi prosím objasnit celou tu problematiku kolem smart kontraktů a ukázat mi příklady jejich využití v reálném světě? Děkuju!

145 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2023
Kamila Králová
Kamila Králová

Smart kontrakty jsou v podstatě automatizované smlouvy, které se vykonávají na blockchainu. To znamená, že když jsou splněny určité podmínky (například zaplacení určité částky), tak se automaticky provedou akce, jako je převod tokenů nebo aktiv. Jsou to vlastně takové kódy, které fungují bez potřeby zprostředkovatele, takže eliminuješ spoustu rizik a nákladů spojených s klasickými smlouvami.

Rozdíl mezi klasickou smlouvou a smart kontraktem je hlavně v tom, že smart kontrakty se vykonávají automaticky na základě předem definovaných podmínek. U klasické smlouvy potřebuješ lidi, kteří ji dodrží a vymáhají, zatímco u smart kontraktů to dělá program.

Samozřejmě, že existují obavy ohledně bezpečnosti. Smart kontrakty mohou mít chyby v kódu a to může vést k problémům nebo zneužití. Když se něco pokazí, může být složité to opravit, protože většinou nejde smlouvu stornovat jako běžnou dohodu.

Pokud chceš používat smart kontrakty, technické znalosti jsou určitě výhodou, ale dneska už existuje spousta platform, kde můžeš využít smart kontrakty i bez hlubokého porozumění programování. Co se týče nákladů, většinou platíš poplatky za transakce na blockchainu (tzv. "gas"), což může být občas dost drahé v závislosti na síti.

Příklady? Třeba decentralizované finance (DeFi) využívají smart kontrakty na půjčky nebo obchodování bez bank. Takže to má široké uplatnění a stále se vyvíjí.

203 slov
2 minut čtení
16. 10. 2024
Emil Košťál
Emil Košťál

Smart kontrakty jsou vlastně takové digitální smlouvy, které se automaticky vykonávají, když jsou splněny určité podmínky. V podstatě jde o programy na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje, že všechny transakce jsou transparentní a nezměnitelné. To znamená, že jakmile je něco zapsáno do blockchainu, nelze to změnit. Takže se eliminuje potřeba důvěřovat nějaké třetí straně, což je v porovnání s klasickými smlouvami velká výhoda.

Tyhle kontrakty fungují tak, že se napíšou do kódu a když pak někdo splní podmínky (třeba zaplatí určitou částku), kontrakt se sám aktivuje a splní to, co má. Je to jako když zaplatíš za něco online a hned dostaneš produkt.

Bezpečnost smart kontraktů závisí na tom, jak byly napsané. Když jsou špatně navržené, můžou být zranitelné vůči útokům. U známějších projektů to bývá víc prověřené, ale i tak se staly případy hacknutí, takže určitá opatrnost je na místě.

Pokud se něco pokazí, záleží na tom, jak moc byl kontrakt dobře naprogramovaný. Je těžké změnit něco na blockchainu, takže pokud se chybu nepodaří opravit v kódu, může to znamenat problém.

Co se týče nákladů, většinou platíš poplatky za provedení transakcí na blockchainu (tzv. gas fees), což může kolísat podle vytížení sítě. Někdy to může být drahé.

Technické znalosti rozhodně pomůžou, ale na některých platformách můžeš smart kontrakty používat i bez toho, abys rozuměl programování. Existují už i různé nástroje a služby, které ti to usnadní.

Příklady využití? Například decentralizované finance (DeFi), kde si můžeš půjčit nebo investovat bez banky. Nebo NFT (nezaměnitelné tokeny), kde smart kontrakty zajišťují autentičnost digitálních sběratelských předmětů.

248 slov
2.5 minut čtení
29. 6. 2024
Václav Štěpánek
Václav Štěpánek