Charts.cz/Fórum/Musím platit daň z NFT, když je prodám?

Musím platit daň z NFT, když je prodám?

Nedávno jsem se začal zajímat o svět NFT a musím říct, že mě to dost chytlo. Mám pár digitálních uměleckých děl, které jsem si koupil jako investici, a teď přemýšlím o tom, jestli je mám prodat, nebo je radši nechat. Ale když už bych je prodával, tak mi vrtá hlavou jedna věc - musím platit daň z příjmu, když je prodám? Jak to vlastně funguje s těmi daněmi u NFT? Slyšel jsem různé názory, že na jeden kus může být daň jiná než na jiný, záleží prý na tom, jak moc je to cenné nebo kolik se za to dostane. Je pravda, že když koupím NFT a pak ho prodám za víc peněz, tak z toho mám nějaký zisk a ten by se měl zdanit? A pokud ano, jak to udělat správně? Co všechno musím mít na paměti? Jaké dokumenty nebo důkazy bych měl uchovávat pro případné kontroly? Je rozdíl mezi tím, jestli to prodávám jako soukromá osoba nebo jako podnikatel? Co když mám NFT jenom jako hobby a ne jako investici? Musím stále řešit daně? Případně jak se to liší v závislosti na tom, kde žiji? Poslední dobou se zdá, že se vztah k digitálním aktivům mění a já bych nerad přišel o nějaké peníze kvůli neznalosti zákonů. Takže pokud má někdo zkušenosti nebo znalosti ohledně danění NFT transakcí, budu moc vděčný za jakoukoli radu alebo nasměrování.

228 slov
2.3 minut čtení
24. 3. 2021
Alena Havlová
Alena Havlová

Když prodáš NFT, tak jo, měl bys mít na paměti, že to můžeš zdanit. Většinou to funguje tak, že když ho prodáš za víc, než jsi za něj dal, tak ten zisk podléhá dani z příjmu. V ČR se to obvykle počítá jako ostatní příjmy, takže si dej pozor na to, kolik jsi do toho dal a za kolik to prodáš. Musíš si uchovávat doklady o nákupu a prodeji, aby ses mohl prokázat v případě auditu. Je rozdíl mezi soukromou osobou a podnikatelem – podnikatelé mají jiné daňové povinnosti a možná i možnost nějakých odpisů. Pokud děláš NFT jen jako hobby a nemáš z toho pravidelný příjem, tak bys to možná nemusel řešit tak hrozně, ale radši se poraď s odborníkem nebo daňovým poradcem. A jo, záleží i na tom, kde žiješ – různé země mají různý přístup k digitálním aktivům. Takže buď opatrnej a zjisti si všechny zákony okolo.

150 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař

Jo, musíš platit daň z příjmu, když prodáš NFT. Pokud je prodáš za víc, než za kolik jsi je koupil, tak ten rozdíl je zisk a ten se daní. Jak moc se to liší záleží na tom, jak to máš zorganizované - jestli jsi soukromá osoba nebo podnikatel. Pokud to děláš jako hobby, tak to může být složitější, ale i tak se můžeš dostat do situace, kdy budeš muset přiznat zisky. Důležitý je mít všechny doklady - účtenky od nákupů, potvrzení o prodeji a podobně. A pozor na to, kde žiješ, protože každá země má své vlastní pravidla ohledně danění digitálních aktiv. Takže nejlepší je prozkoumat místní legislativu nebo si radši naťukat nějakého daňového poradce.

115 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Filip Matoušek
Filip Matoušek