Musím platit daň z NFT, když je prodám?
Nedávno jsem se začal zajímat o svět NFT a musím říct, že mě to dost chytlo. Mám pár digitálních uměleckých děl, které jsem si koupil jako investici, a teď přemýšlím o tom, jestli je mám prodat, nebo je radši nechat. Ale když už bych je prodával, tak mi vrtá hlavou jedna věc - musím platit daň z příjmu, když je prodám? Jak to vlastně funguje s těmi daněmi u NFT? Slyšel jsem různé názory, že na jeden kus může být daň jiná než na jiný, záleží prý na tom, jak moc je to cenné nebo kolik se za to dostane. Je pravda, že když koupím NFT a pak ho prodám za víc peněz, tak z toho mám nějaký zisk a ten by se měl zdanit? A pokud ano, jak to udělat správně? Co všechno musím mít na paměti? Jaké dokumenty nebo důkazy bych měl uchovávat pro případné kontroly? Je rozdíl mezi tím, jestli to prodávám jako soukromá osoba nebo jako podnikatel? Co když mám NFT jenom jako hobby a ne jako investici? Musím stále řešit daně? Případně jak se to liší v závislosti na tom, kde žiji? Poslední dobou se zdá, že se vztah k digitálním aktivům mění a já bych nerad přišel o nějaké peníze kvůli neznalosti zákonů. Takže pokud má někdo zkušenosti nebo znalosti ohledně danění NFT transakcí, budu moc vděčný za jakoukoli radu alebo nasměrování.