Charts.cz/Fórum/Poplatky za NFT vs. klasické kryptoměny – co je vyšší?

Poplatky za NFT vs. klasické kryptoměny – co je vyšší?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na jednu věc, co mě už nějakou dobu trápí ohledně poplatků za NFT. Vím, že NFT jsou v poslední době hodně populární a že se dá na nich udělat slušný zisk, ale zajímá mě, jestli jsou poplatky spojené s nákupem a prodejem NFT větší než u běžných kryptoměn jako je Bitcoin nebo Ethereum. Když si vezmu, kolik stojí transakční poplatky na blockchainu, tak slyším různé názory. Někdo říká, že poplatky za NFT mohou být mnohem vyšší kvůli tomu, jak fungují smart kontrakty a podobně. Na druhou stranu mám pocit, že klasické kryptoměny mají taky své náklady a občas se mi zdá, že při velkých transakcích to vyjde skoro nastejno. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy? Platíte víc, když obchodujete s NFT nebo když kupujete klasické kryptoměny? A má někdo tipy na to, jak se těmto poplatkům vyhnout nebo je alespoň snížit? Děkuju za vaše názory a tipy.

154 slov
1.5 minut čtení
20. 3. 2024
Alena Kotková
Alena Kotková

Poplatky za NFT bývají většinou vyšší než u klasik kryptoměn. Důvod je ten, že při transakcích s NFT se používají smart kontrakty, což znamená víc výpočtů a tím i víc poplatků za gas. U ETH to může být zvlášť bolestivé, když je síť vytížená. Většinou zaplatíš poplatek za samotnou transakci plus poplatek za mintování (vytvoření) NFT.

Na druhou stranu, u běžných kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum jsou poplatky víc stabilní a v některých případech i nižší, hlavně při menších transakcích. Můžeš mít ale i obrovské poplatky při velkých převodech v závislosti na čase a vytížení sítě. Takže to moc záleží na situaci.

Co se týče tipů, zkus používat platformy s nižšími poplatky nebo počkej na méně vytížené časy pro obchodování. A pokud se dají využít vrstvy jako Layer 2 řešení (zkrollupy apod.), tak to může taky pomoct snížit náklady. Takže jo, ve většině případů platíš víc za NFT, ale záleží na mnoha faktorech.

152 slov
1.5 minut čtení
20. 11. 2024
Božena Průchová
Božena Průchová

Poplatky za NFT fakt můžou být vyšší než u klasických kryptoměn. Když obchoduješ s NFT, většinou jdeš přes Ethereum a to má občas extrémní transakční poplatky, hlavně když je síť přetížená. Na druhou stranu, poplatky za klasické kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum se taky zvyšujou, ale většinou jsou pod kontrolou. Záleží na tom, jak velkou částku posíláš. U NFT platíš nejen transakční poplatek, ale i poplatek za mintování a další věci spojené se smart kontrakty. Takže v souhrnu – můžeš zaplatit víc za NFT, ale záleží na konkrétní situaci a trhu. Pokud chceš snížit náklady, zkus obchodovat v době, kdy je síť méně vytížená, nebo se podívej na alternativní blockchainy s nižšími poplatky.

113 slov
1.1 minut čtení
17. 5. 2024
Blanka Janoušková
Blanka Janoušková