Charts.cz/Fórum/Jaké vzory svíček signalizují nákup nebo prodej kryptoměn?

Jaké vzory svíček signalizují nákup nebo prodej kryptoměn?

Už nějakou dobu se zajímám o obchodování s kryptoměnami, ale mám pocit, že mi stále uniká jedna zásadní věc – vzory svíček. Vím, že analýza svíčkových grafů může být klíčová pro rozhodování, kdy nakoupit nebo prodat, ale někdy je to pro mě tak složité a matoucí. Jaké konkrétní vzory bych měl sledovat? Které svíčky nebo kombinace svíček naznačují, že je čas na nákup a které naopak signalizují prodej? Slyšel jsem o různých typech jako je bullish engulfing nebo bearish hammer, ale nejsem si jistý, jak je správně interpretovat. Co znamenají tyhle vzory v praxi? Může mi někdo prosím přiblížit, jak se dají tyhle signály aplikovat například na Bitcoin nebo jiné altcoiny? A co když se na trhu objeví falešné signály? Jak se vyhnout ztrátám, když investoru může ujet vlak během chvíle? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké další nástroje nebo metody k potvrzení těchto signálů. Mělo by smysl kombinovat svíčkové vzory s technickými indikátory, jako je RSI nebo MACD? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních traderů na tohle téma. Díky moc za jakoukoli pomoc!

176 slov
1.8 minut čtení
2. 3. 2020
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík

Svíčkové vzory jsou fakt důležitý, ale může to být trochu matoucí. Když mluvíme o nákupech, tak vzory jako bullish engulfing nebo hammer signalizují, že by mohlo přijít zpevnění. Bullish engulfing je, když jedna svíčka „pohlcuje“ tu předchozí a ukazuje silný nákupní tlak. Naopak, pokud jde o prodej, bearish engulfing nebo shooting star by měly být na radarů. To jsou signály, že trh může začít padat.

Falešné signály se na trhu s kryptoměnami objevují často, takže je dobrý používat další nástroje k potvrzení těchto svíčkových vzorů. Například RSI ti řekne, jestli nejsou akcie přeprodané nebo přeprodané a MACD pomůže sledovat trend. Kombinace těchto technik dává lepší šanci na úspěch než slepě věřit jen svíčkám.

Jako příklad u Bitcoinu - pokud vidíš bullish engulfing a zároveň RSI ukazuje oversold oblast, mohl bys zvážit nákup. Naopak, pokud vidíš bearish vzor v kombinaci s rostoucím MACD a přehřátým RSI, pak je asi čas na prodej. Hlavně ale buď opatrnej a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

162 slov
1.6 minut čtení
5. 3. 2024
Antonín Konečný
Antonín Konečný

Jasně, vzory svíček jsou fakt důležitý, když jde o obchodování. Tak třeba bullish engulfing je skvělej signál pro nákup, to je, když ta zelená svíčka „pohlcuje“ předchozí červenou. A pak tady máš hammer, což je taková svíčka s dlouhým knotem dole, což taky může naznačovat, že se cena obrací nahoru. Naopak bearish engulfing je jasný pro prodej - červená svíčka pohlcuje tu předchozí zelenou.

Měj na paměti, že tyhle vzory nejsou 100% jistota a můžou být falešný. Hlavně v kryptu, kde je volatilita obrovská. Je dobrý kombinovat tyhle signály s technickejma indikátorama jako RSI nebo MACD. Třeba když RSI ukazuje překoupenost po vzoru bearish engulfing, to už je důvod víc uvažovat o prodeji.

Taky si dej bacha na volume – když máš silnej objem při breakout nebo reversal signálu, to je dobrý znamení. Vždycky bys měl mít plán a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Takže jo, sleduj svíčky, ale trochu rozuměj i dalším věcem na trhu a nezapomeň na rizika!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 7. 2024
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc