Jak mám rozhodnout, jestli diverzifikovat nebo koncentrovat své investice?
Mám dilema týkající se investování a nevím, jak se rozhodnout mezi diverzifikací a koncentrací svých investic. Vím, že diverzifikace může pomoci snížit riziko, protože rozložím své peníze do různých aktiv, což by mě mělo ochránit před ztrátami, pokud jedno z těch aktiv selže. Ale na druhou stranu jsem také slyšel, že koncentrace investic do několika vybraných akcií nebo projektů může přinést vyšší výnosy, pokud se mi podaří vybrat ty správné. Jak mám tedy zvážit, co je pro mě lepší? Měl bych se zaměřit na to, co mi dává větší pocit jistoty a kontroly, nebo riskovat a věnovat většinu svých peněz do několika slibných příležitostí? Zajímalo by mě, jaké faktory bych měl vzít v úvahu při tomto rozhodování. Jak mám posoudit své vlastní toleranci k riziku? Co když se rozhodnu diverzifikovat a pak zjistím, že moje výnosy nejsou tak vysoké, jak jsem doufal? Naopak, co když se pokusím o koncentraci a nakonec utrpím velké ztráty? Jak mohu najít rovnováhu mezi těmito dvěma přístupy? Chtěl bych slyšet názory ostatních a jejich zkušenosti s tímto rozhodováním. Jak jste se rozhodovali vy?