Charts.cz/Fórum/NFT jako příležitost pro pasivní příjem?

NFT jako příležitost pro pasivní příjem?

Zajímá mě, jestli jsou NFT skutečně dobrým způsobem, jak generovat pasivní příjem. Slyšel jsem o tom, že někteří lidé vydělávají slušné peníze tím, že prodávají digitální umění nebo sběratelské předměty na různých platformách. Taky jsem narazil na příběhy o tom, jak si někdo koupil NFT za pár dolarů a pak ho prodal za tisíce. Ale fakticky mi není jasné, jak to funguje, když mluvíme o pasivním příjmu. Může někdo vysvětlit, jestli je možné na NFT vydělávat pravidelně bez nutnosti stále prodávat nebo obchodovat? Třeba jestli existují nějaké mechanismy nebo platformy, které umožňují generovat příjem z NFT, třeba prostřednictvím licencí nebo stálého příjmu z prodeje? A co náklady spojené s investováním do NFT? Jaké jsou rizika? Mám pocit, že je to docela nová oblast a možná i dost riskantní. Takže pokud má někdo zkušenosti nebo tipy ohledně toho, jak efektivně využít NFT pro pasivní příjem, ocením jakoukoli radu. Zajímalo by mě taky, zda existují nějaké konkrétní projekty nebo příklady lidí, kteří to dělají a mají úspěch. Děkuji předem za vaše názory!

170 slov
1.7 minut čtení
3. 6. 2024
Adam Mareš
Adam Mareš

Pasivní příjem z NFT může být fakt zajímavý, ale není to tak jednoduchý, jak to vypadá. Když mluvíš o digitálním umění nebo sběratelských předmětech, tak ti lidi většinou vydělávají tím, že je kupují a prodávají, což je vlastně trading, ne pasivní příjem. Existujou ale projekty, kde můžeš svoje NFT licencovat a dostávat nějaké procento z prodeje. Například některé platformy umožňují royalty, takže když se tvoje NFT pak znovu prodá, dostaneš část peněz.

Náklady na investování do NFT jsou různý – platíš za samotné NFT, pak jsou tam poplatky za transakce na blockchainu, což může být drahý. Rizika? Určitě! Trh je dost volatilní a hodnota NFT může rychle klesnout. Je dobrý si udělat průzkum a zjistit, co se prodává a co má potenciál.

Pokud hledáš konkrétní příklady, tak někteří umělci z NFT komunity se snaží budovat své značky a často prodávají svá díla s royalties. Dobrý je třeba projekt ArtBlocks nebo Rarible. Zkus se podívat na úspěšné umělce na Twitteru nebo Discordu – tam se hodně dozvíš.

166 slov
1.7 minut čtení
9. 2. 2024
Hana Bartošová
Hana Bartošová

Jo, NFT můžou být fajn na pasivní příjem, ale je to dost o tom, jak se do toho pustíš. Většina lidí si myslí, že stačí koupit nějaké digitální umění a pak to jen prodat za víc, ale není to tak jednoduchý. Existujou platformy, kde můžeš vydělávat na licencích nebo na royalties. Třeba když někdo prodá tvoje NFT dál, ty bys měl dostat část z prodeje.

Rizika jsou obrovský. Trh s NFT je hrozně volatilní, ceny skáčou nahoru a dolů jak na horský dráze. Můžeš narazit na projekty, co jsou hype a pak rázem nic, takže investice do NFT bys měl brát jako spekulaci.

Náklady? No, musíš počítat s poplatky za minting (vytvoření NFT), což může být dost drahý, zvlášť pokud používáš Ethereum. A pak je tu potřeba sledovat trh a reagovat na změny. Někteří lidi se snaží investovat do projektů s dobrou komunitou nebo tím, co má potenciál růst.

Pokud chceš příklady úspěchů, můžeš kouknout třeba na umělce jako Beeple nebo projekty jako Bored Ape Yacht Club. Ale jak říkám, hodně štěstí a rozmysli si to dobře.

174 slov
1.7 minut čtení
3. 11. 2023
Pavla Švábová
Pavla Švábová