Charts.cz/Fórum/Jaké akcie mají nejlepší dividendy v roce 2023?

Jaké akcie mají nejlepší dividendy v roce 2023?

Zajímalo by mě, jaké akcie se letos považují za ty s nejvyššími dividendami. Vždycky jsem slyšel, že investice do dividendových akcií může být skvělým způsobem, jak si zajistit pasivní příjem, ale teď, když je rok 2023, mám pocit, že je na čase podívat se na konkrétní společnosti, které nabízejí dobré výnosy. Které firmy mají v současnosti nejsolidnější dividendové výplaty? Myslíte si, že je lepší držet se známějších jmen nebo se zaměřit na menší společnosti, které by mohly mít větší růstový potenciál? A co třeba sektory – jsou některé oblasti ekonomiky letos výhodnější než jiné? Jak moc je důležité sledovat historii výplaty dividend a stabilitu těchto společností? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů nebo tipy na konkrétní akcie, které by mohly být zajímavé pro investování. Jak vlastně zjistit, jestli je investice do dividendových akcií správná cesta pro mě?

139 slov
1.4 minut čtení
23. 8. 2023
Milada Hlaváčová
Milada Hlaváčová

Tak letos je dost zajímavá situace ohledně dividendových akcií. Já osobně jsem si všiml, že některé z nejlepších dividendových výplat přicházejí od velkých a stabilních firem, jako jsou třeba Johnson & Johnson, Coca-Cola nebo Procter & Gamble. Tyhle firmy mají dlouhou historii vyplácení dividend a většinou je zvyšují každý rok, což je fajn pro pasivní příjem.

Ale na druhou stranu, menší společnosti jako nějaké technologické start-upy nebo firmy v obnovitelné energii můžou mít taky slušný růstový potenciál. Fakt ale je, že tyhle menší akcie často nemají tak stabilní dividendovou politiku.

Pokud jde o sektory, tak energetika a zdravotnictví vypadají letos solidně. Historie výplaty dividend je fakt důležitá, protože ukazuje, jak si firma vede během různých ekonomických cyklů. Takže se koukám na to, jak dlouho dividendy vyplácí a jestli je zvyšují.

Zvažování investic do dividendových akcií záleží na tom, co chceš. Když hledáš stabilní příjem, tak spíš ty velké firmy; naopak pokud cílíš na růst, můžeš risknout i menší akcie. Důležitý je mít diverzifikované portfolio a nezapomínat sledovat trh a měnit strategie podle potřeby.

173 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2025
Jaroslav Trnka
Jaroslav Trnka

Když se koukáš na dividendové akcie v roce 2023, tak je dobrý zaměřit se na pár oblastí. Například sektory jako energie, zdravotnictví a finance mají často solidní dividendy. Zmiňované společnosti jako AT&T nebo ExxonMobil jsou pořád v kurzu, mají slušné výplaty, ale je dobrý si pohlídat, jak si vedou s růstem. U menších firem můžeš najít fajn příležitosti, ale tam je větší riziko. Co se týče historie dividend, tak určitě sleduj stabilitu a konzistenci výplat. Když firma pravidelně vyplácí dividendy a zvyšuje je, tak to je dobré znamení. Jinak si dej pozor na P/E ratio a další ukazatele, abys nepřihodil peníze do firmy, co má vysokou dividendu, ale mizerné základy. Nakonec je to o tom, co ti vyhovuje - jestli pasivní příjem nebo možná víc růstový potenciál. Dobře si promysli svůj investiční cíl.

133 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2025
Hana Sedláčková
Hana Sedláčková