Charts.cz/Fórum/Můžu investovat do realit přes NFT, nebo je to blbost?

Můžu investovat do realit přes NFT, nebo je to blbost?

Zajímá mě, jestli je vůbec možné investovat do realit pomocí NFT, nebo jestli je to prostě jen taková novinka, co nedává smysl. Slyšel jsem o tom, že existují tokenizované nemovitosti, které se dají koupit jako NFT, ale není mi úplně jasné, jak to funguje v praxi. Mám pocit, že realitní trh a kryptoměny jsou dost odlišné světy a teď se to propojuje. Co si o tom myslíte? Je to jen marketingový trik, nebo má smysl se na to podívat blíž? Jaké jsou rizika a výhody takového investování? Mám už nějaké zkušenosti s kryptoměnami, ale v reálných nemovitostech jsem ještě nikdy neinvestoval. Může mi někdo vysvětlit, jak přesně by taková investice mohla vypadat a co bych měl zvážit předtím, než do toho půjdu? A co třeba právní aspekty? Jsou tam nějaké komplikace, které bych měl mít na paměti? Zajímá mě i to, jestli to může přinést stabilní pasivní příjem jako klasické nemovitosti, nebo je to spíš spekulace na krátkodobý zisk?

159 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2024
Vojtěch Sedláček
Vojtěch Sedláček

Investování do realit přes NFT je rozhodně zajímavé, ale taky dost složité. V podstatě jde o to, že nemovitosti se tokenizují a ty jako investor koupíš digitální token (NFT), který zastupuje podíl na té nemovitosti. Můžeš tak investovat do realit, aniž bys musel kupovat celou nemovitost. To zní fajn, ale má to i svoje háčky.

Hlavní výhoda je, že můžeš investovat s menším kapitálem než při tradičním nákupu nemovitosti. Ale zase, trh s NFT je hodně volatilní a můžeš snadno přijít o peníze, pokud se na to zaměříš jako na spekulaci. Pasivní příjem z nájmu je možný, ale záleží na tom, jak je projekt nastavený.

Juridičtí aspekty jsou taky důležitý - ne všechny jurisdikce mají jasnou legislativu pro NFT a real estate. Takže si dej pozor na to, co kupuješ a kdo je za tím. Spousta projektů může mít marketingový nádech, takže než do něčeho skočíš, pořádně si to prozkoumej. Je to novinka a může v tom být budoucnost, ale zatím je to dost experimentální.

165 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2025
Milena Buchtová
Milena Buchtová

Investování do realit přes NFT je celkem nový koncept, takže je to dost neprobádané území. V principu to funguje tak, že nějaká nemovitost je tokenizovaná a její podíl se prodává jako NFT. To vypadá jako skvělý způsob, jak zjednodušit investice do nemovitostí a zpřístupnit je i lidem, co nemají na celou nemovitost. Můžeš koupit jen část a mít přístup k pasivnímu příjmu z nájmů nebo zhodnocení. Ale pozor, tady se ty rizika nasčítávají. Právní aspekty jsou dost komplikované - musíš mít jasno, kdo má vlastně práva na tu nemovitost, jak se dělí výnosy a co když se něco pokazí. Je tu taky otázka stability - trh s NFT je dost volatilní, takže místo stabilního příjmu můžeš skončit s něčím, co ztratí hodnotu. Je dobrý si všechno prostudovat a možná začít s malým množstvím, abys věděl, do čeho jdeš. Na jednu stranu to může být budoucnost investování do realit, ale na druhou stranu to může být i spekulace. Rozhodně to není jen marketingový trik, ale chce to opatrnost.

167 slov
1.7 minut čtení
15. 1. 2025
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký