Charts.cz/Fórum/Jaké jsou největší rozdíly v cenách nemovitostí mezi Prahou a Brnem?

Jaké jsou největší rozdíly v cenách nemovitostí mezi Prahou a Brnem?

Zajímalo by mě, jak se vlastně liší ceny nemovitostí mezi Prahou a Brnem. Slyšel jsem, že Praha je mnohem dražší, ale nevím, jestli je to pravda i v případě menších bytů nebo rodinných domů. Vím, že Praha je hlavní město a že tam je vysoce rozvinutý trh s nemovitostmi, ale co Brno? Mám pocit, že Brno zažívá také nějaký rozvoj a spousta lidí se tam stěhuje. Jak to tedy vlastně je? Jsou ceny v centru Prahy výrazně vyšší než v centru Brna? A co okrajové části měst? Jaké jsou trendy v posledních letech? Je lepší investovat do nemovitosti v Praze nebo v Brně, co se týče návratnosti investice? Jaké faktory ovlivňují tyto ceny a existují nějaké konkrétní čtvrti, které jsou zajímavější z pohledu investic? Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají zkušenosti s nákupem nemovitostí v obou městech alebo třeba už něco prodali. Jak to vidíte vy? Děkuji za jakékoliv informace!

151 slov
1.5 minut čtení
15. 4. 2023
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk

Tak jo, řeknu ti to takhle: Praha je fakt drahá. Ceny nemovitostí tam jsou o dost vyšší než v Brně, a to i u menších bytů. Když se podíváš na centra měst, tak tam je ten rozdíl vidět ještě víc. V Praze můžeš za malý byt zaplatit klidně 6-7 milionů, zatímco v Brně se dostaneš s podobnou kvalitou i na 4 miliony. Rodinné domy to samé, Praha je prostě top.

Co se týče rozvoje, Brno taky roste, ale pořád je to tak, že spousta lidí chce bydlet v Praze kvůli práci a možnostem. Ale jako investice může být Brno zajímavý, hlavně teď, když tam hodně lidí přichází a ceny jdou nahoru.

Okrajové části Prahy začínají být taky dražší, ale pořád se dají najít slušný nabídky. V Brně jsou třeba čtvrti jako Královo Pole nebo Žabovřesky hodně žádaný. Takže pokud přemýšlíš o investici, Brno by mohlo být dobrá volba s perspektivou růstu.

Zkrátka, jestli se rozhoduješ mezi těma dvouma městama, tak víc záleží na tom, co hledáš – jestli stabilitu a vysoké ceny v Praze nebo potenciál v Brně.

178 slov
1.8 minut čtení
21. 9. 2022
František Vaculík
František Vaculík

Praha je fakt drahá, to se ví. Ceny bytů v centru Prahy jsou mnohem vyšší než v Brně, tam je to fakt o dost jinak. Například malý byt v Praze může stát klidně 100k+ za m², zatímco v Brně se pohybuje spíš kolem 60k. Ale zase Brno roste, byty se staví a poptávka roste. Rodinné domy jsou taky levnější v Brně, ale záleží na čtvrti.

Co se týče okrajových částí, tak tam už je to lepší i v Praze, ale pořád se dostanete na vyšší ceny než v Brně. Co jsem slyšel, tak třeba Holešovice nebo Karlín v Praze teď frčí hodně. V Brně jsou zajímavé čtvrti jako Žabovřesky nebo Královo Pole.

Investice? No, záleží na tom, co chceš. Praha je stabilní, ale ta návratnost může být pomalejší kvůli vysokým cenám. Brno může být zajímavější pro rychlejší růst a menší riziko. Trendy posledních let ukazují, že Brno roste víc než Praha co do poptávky. Takže pokud přemýšlíš o investici, zvaž oba trhy a čtvrti pečlivě.

163 slov
1.6 minut čtení
18. 8. 2023
Magdaléna Kolmanová
Magdaléna Kolmanová