Charts.cz/Fórum/Jak se liší fyzické zlato od zlata v ETF?

Jak se liší fyzické zlato od zlata v ETF?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi fyzickým zlatem a zlatem v ETF. Vím, že fyzické zlato je něco, co si můžete držet doma nebo v trezoru, ale co to ETF vlastně znamená? Jak to funguje? Můžete mi říct, jestli je výhodnější mít zlato ve fyzické podobě nebo investovat do ETF? Co se stane, když chci prodat zlaté ETF? A jsou s tím nějaké poplatky nebo daně, které bych měl mít na paměti? Také by mě zajímalo, jak je to s likviditou – je snadnější prodat fyzické zlato nebo zlato v ETF? Mám pocit, že u fyzického zlata bych mohl mít obavy o jeho bezpečnost a skladování, zatímco u ETF se toho tolik bát nemusím. Nebo je to jinak? Jaká jsou rizika a výhody obou možností? Přijde mi, že investice do zlata může být skvělý způsob, jak diverzifikovat svůj investiční portfolia, ale nevím přesně, co si vybrat. Můžete mi prosím objasnit tyto věci a pomoct mi pochopit, co by mohla být lepší volba pro mě?

166 slov
1.7 minut čtení
14. 1. 2025
Dana Stehlíková
Dana Stehlíková

Takže, fyzické zlato je něco, co držíš v ruce – třeba zlaté mince nebo cihly. Můžeš ho mít doma nebo v trezoru, ale musíš řešit skladování a bezpečnost. Na druhou stranu zlato v ETF (exchange-traded fund) je vlastně jako akcie, která sleduje cenu zlata. Koupíš si podíl v ETF a on se obchoduje na burze. To znamená, že můžeš rychle nakupovat a prodávat bez starostí o fyzické zlato.

Co se týče likvidity, tak ETF je obvykle rychlejší prodejte, prostě uděláš příkaz a je to. U fyzického zlata to může trvat déle, než najdeš kupce a domluvíš se na ceně. Poplatky u ETF mohou být nižší než u prodeje fyzického zlata, ale záleží na brokerovi. Daně se taky liší, většinou se u fyzického zlata platí daň z příjmu při prodeji, zatímco u ETF záleží na tom jak dlouho je máš – můžeš platit různě podle doby držení.

Takže výhoda ETF je větší pohodlí a likvidita, ale s fyzickým zlatem máš ten pocit vlastnictví a můžeš ho mít na očích. Obě varianty mají svá rizika a výhody, takže záleží na tobě, co preferuješ.

180 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Pavla Kubíčková
Pavla Kubíčková

Tohle je dost častý dotaz. Fyzické zlato a zlato v ETF se fakt liší. Fyzické zlato, jako zlaté mince nebo cihly, si můžeš držet doma nebo v trezoru. Je to hezký, ale máš starosti s bezpečností, jako krádež nebo skladování. Na druhou stranu, zlato v ETF (Exchange-Traded Fund) je prostě akcie, která sleduje cenu zlata. Můžeš ho snadno koupit a prodat přes burzu jako akcie, což je super pro likviditu. Když chceš prodat ETF, tak to uděláš hned na burze a většinou bez velkých poplatků, pokud nemáš nějaké specifické podmínky. Co se týče daní, záleží na zemi, ale u fyzického zlata to může být složitější než u ETF. Oba mají výhody a nevýhody – fyzické zlato ti dává pocit vlastnictví a hodnoty, ale ETF je jednodušší na obchodování a bezpečnější co se týče úschovy. Takže záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš mít něco hmatatelného nebo jestli ti vyhovuje spíš ta flexibilita s ETF.

155 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Bohumil Jiránek
Bohumil Jiránek