Charts.cz/Fórum/Jak zjistit výkonnost ETF, co na to doporučujete?

Jak zjistit výkonnost ETF, co na to doporučujete?

V poslední době se hodně zajímám o investování a ETF mi přijde jako skvělá alternativa, jak diverzifikovat svůj portfoliový mix. Jenže tady nastává problém: jak vlastně zjistit výkonnost těchto fondů? Kde začít a na co se zaměřit při hodnocení jejich úspěšnosti? Je to jen o historických výnosech, nebo bych měl brát v úvahu i jiné faktory, jako jsou poplatky, likvidita nebo třeba srovnání s benchmarkem? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké užitečné nástroje nebo platformy, které by mi mohly pomoci sledovat výkon různých ETF a co konkrétně bych měl porovnávat. Mohli byste doporučit nějaké konkrétní weby nebo aplikace, kde najdu přehledné informace a analýzy? A co je vlastně důležité sledovat – růst ceny, dividendy, nebo něco jiného? Jaké jsou vaše zkušenosti s hodnocením ETF a co byste mi poradili jako začátečníkovi? Děkuji za každou radu!

135 slov
1.4 minut čtení
7. 10. 2020
Daniela Kolmanová
Daniela Kolmanová

Při hodnocení výkonnosti ETF se zaměř na několik klíčových faktorů. Nejdůležitější je samozřejmě historický výnos, ale to není všechno. Podívej se na celkové náklady fondu, což zahrnuje poplatky za správu (TER) a případné transakční náklady. Vysoké poplatky můžou výrazně snížit tvůj zisk.

Dále je dobré srovnat ETF s nějakým benchmarkem, aby jsi viděl, jak si fond stojí v porovnání s trhem nebo sektorem, do kterého investuje. Můžeš také sledovat likviditu ETF – to znamená, jak snadno můžeš ETF koupit nebo prodat bez velkých cenových výkyvů.

Existuje spousta webů, jako třeba Morningstar nebo JustETF, kde najdeš přehledy a analýzy různých ETF. Tam můžeš porovnávat výkonnost, poplatky a další důležité údaje.

Co se týká dividend, pokud tě zajímají pravidelné příjmy, tak sleduj dividendový výnos. Růst ceny je samozřejmě důležitý taky, ale nezapomínej na celkovou strategii – jestli chceš vsadit na růst nebo spíš stabilitu a příjem.

Takže shrnuto: koukej na výnosy, poplatky, likviditu a porovnávej s benchmarkem. Držím palce při investování!

156 slov
1.6 minut čtení
5. 11. 2023
Elena Mašková
Elena Mašková

Když chceš zjistit výkonnost ETF, tak se zaměř na pár základních věcí. Určitě sleduj historické výnosy, ale to je jen začátek. Poplatky jsou taky klíčový faktor - můžeš mít ETF, co roste, ale pokud platíš vysoké poplatky, tak ti to sežere zisky. Důležitý je i porovnat ETF s benchmarkem, ať víš, jak si stojí v porovnání s trhem.

Co se týče nástrojů, tak se podívej třeba na Yahoo Finance nebo Morningstar. Ty mají docela dobré přehledy a analýzy. A nezapomeň na likviditu - zjisti, jak snadno můžeš ETF koupit nebo prodat bez velkého ovlivnění ceny.

Sleduj i dividenda, pokud tě zajímají pasivní příjmy. Růst ceny je super, ale pokud ETF vyplácí dividendy, tak to může být hezký bonus.

Celkově doporučuji brát v úvahu všechny tyhle faktory dohromady a ne jen jeden nebo dva. Takže hodně štěstí s investováním!

138 slov
1.4 minut čtení
16. 5. 2024
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová