Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na nákup ETF, 1. měsíc nebo 2. měsíc?

Kdy je nejlepší doba na nákup ETF, 1. měsíc nebo 2. měsíc?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší čas investovat do ETF. Přemýšlím o tom, jestli se více vyplatí nakupovat v prvním měsíci nebo raději v měsíci druhém. Mám pocit, že začátek roku bývá často plný optimismu a investoři se snaží zhodnotit své portfolio na základě nových trendů a zpráv, které se objevují s příchodem nového roku. Na druhou stranu, v druhém měsíci se už může projevit nějaká volatilita, která může ovlivnit ceny ETF a tím pádem i moje rozhodnutí. Je lepší se řídit nějakými historickými daty nebo spíš aktuálními trendy? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování o tom, kdy do ETF investovat? Mohlo by mít smysl počkat na lepší příležitosti, nebo je lepší vstoupit do trhu co nejdříve? Zajímá mě také, jestli někdo z vás dělá nějaké analýzy ohledně těchto dvou měsíců a co z toho vyplývá. Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

146 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2024
Dominik Vašíček
Dominik Vašíček

Když se zamyslíš nad tím, kdy je nejlepší nakupovat ETF, tak záleží na mnoha faktorech. Začátek roku je fajn, protože jak říkáš, investoři bývají optimističtí a trhy často rostou. Ale to může vést k přehnaným cenám. V lednu se taky hodně investuje na základě očekávání a nových trendů, takže ceny můžou být trochu vyhnané.

Na druhou stranu, v únoru už může přijít nějaká korekce, trhy začnou reagovat na realitu a ceny ETF se mohou snížit. To by mohlo znamenat lepší vstupní příležitost.

Co se týká analýzy, tak když se podíváš na historická data, často najdeš, že po silném lednu může následovat menší pokles v únoru. Ale jak víme – minulost není zárukou budoucnosti. Měl bys sledovat i aktuální zprávy a trendy na trhu.

Osobně bych radil diversifikaci a možná i plánování pravidelných investic, abys nebyl závislý jen na jednom měsíci. Čekat na ideální příležitost může být riskantní. Někdy je lepší prostě začít investovat a postupně přidávat.

154 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Radka Machová
Radka Machová

Kdy nakupovat ETF záleží na spoustě faktorů, takže to není snadná odpověď. První měsíc roku je často zajímavý, protože investoři mají nová očekávání a mohou být optimističtí. Mnozí z nich začínají s novými investičními strategiemi a snaží se zhodnotit portfolio. Ale pozor, to může také znamenat, že ceny ETF jsou vylítané nahoru, což není vždy nejlepší čas na nákup.

Druhý měsíc už může přinést určitou volatilitu, jak se trhy vyrovnávají s realitou a zprávami, které přicházejí. Když už se trh trochu uklidní, může to být lepší příležitost k nákupu za rozumnější ceny.

Je hodně dobré se podívat na historická data a zjistit, jak se trhy chovaly v minulých letech v těchto měsících. Ale faktory jako ekonomické ukazatele, sezónnost a aktuální trendy taky hrají roli. Zvažuj, jestli radši neinvestuješ pravidelně v delším časovém horizontu místo snažení se načasovat trh přesně na tyhle dva měsíce. Taky můžeš sledovat zprávy a příležitosti a podle toho se rozhodnout. Mnoho lidí preferuje průměrování nákladů, takže nakupují i během celého roku.

163 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2024
Václav Khýr
Václav Khýr