Charts.cz/Fórum/Jak vybrat ETF podle své rizikové tolerance?

Jak vybrat ETF podle své rizikové tolerance?

Zajímalo by mě, jak vlastně vybrat ETF, když se člověk snaží zohlednit svou vlastní rizikovou toleranci. Četl jsem, že existují různé typy ETF, které mohou mít různou míru rizika, ale jak zjistit, co je pro mě vlastně to pravé? Myslím tím, jak si určit, kolik rizika jsem ochoten podstoupit a na co bych se měl zaměřit při výběru těchto fondů. Je lepší investovat do ETF, které sledují akciové indexy, nebo je rozumné podívat se spíš na dluhopisové ETF? A co třeba sektory jako technologie nebo zdravotnictví – jak moc by to mohlo ovlivnit moje portfolio? Co když mám strach z velkých výkyvů na trhu a chci investice, které jsou stabilnější? Jak poznám, jestli je dané ETF vhodné pro mě, nebo bych se měl raději držet nějakých konzervativnějších možností? Mohl by mi někdo osvětlit, jaké faktory zohlednit při prvním výběru a co všechno bych měl mít na paměti? Děkuju!

148 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Olga Štěpánová
Olga Štěpánová

Když vybíráš ETF podle rizikové tolerance, tak je dobré si nejdřív ujasnit, jak moc jsi ochoten riskovat. Pokud se bojíš velkých výkyvů, tak bych doporučil spíš dluhopisové ETF nebo nějaké konzervativnější akciové fondy. Ty, co sledují široké indexy jako S&P 500, jsou obvykle méně volatilní než sektory jako technologie nebo zdravotnictví, které můžou dost kolísat.

Zamysli se nad tím, jaký máš investiční horizont. Pokud plánuješ investice na delší dobu, můžeš si dovolit víc riskovat a klidně sáhnout po akciových ETF. Jinak to chce brát opatrněji. Podívej se na historickou volatilitu ETF a na jeho složení – čím víc je to rozloženo napříč sektory a geograficky, tím lepší.

Mysli i na poplatky, co ETF má – nižší náklady ti v dlouhodobém horizontu pomůžou víc než si myslíš. Takže shrnuto: zjisti si, kolik rizika sneseš, zvažuj časový horizont a dívej se na diversifikaci a náklady. To by ti mělo pomoct vybrat to správné ETF.

152 slov
1.5 minut čtení
30. 1. 2025
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová

Při výběru ETF podle rizikové tolerance je dobré se zamyslet nad pár věcmi. Za prvé, zjisti si, jak dlouho plánuješ investovat. Když máš delší horizont, můžeš si dovolit víc riskovat, třeba akciový ETF, který sleduje nějaký růstový index. Ale jestli potřebuješ peníze za pár let, tak bys mohl radši zvolit dluhopisové ETF nebo nějaký konzervativnější fond, co moc nevykolejí.

Zaměř se na volatilitu - podívej se, jak moc dané ETF kolísalo v minulosti. Pokud ti to dělá nervy, hledej fondy s nižší volatilitou. Sektory jako technologie můžou být super, ale většinou jsou víc rizikové než třeba zdravotnictví nebo utility, takže to je taky potřeba zvážit.

Možná si udělej i nějaký dotazník online o rizikové toleranci – většinou ti to dá lepší představu o tom, co bys měl preferovat. A nakonec - nekupuj něco jen proto, že to slyšíš od kamarádů nebo na fórech – zjisti si informace o těch fondech a koukni se na jejich výkonnost a poplatky.

Hlavně buď v klidu a investuj to, co ti sedí.

166 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2025
Marie Jirková
Marie Jirková