Proč ceny kryptoměn pořád kolísají tak rychle?
Nedávno jsem začal sledovat svět kryptoměn a musím říct, že mě opravdu fascinuje, jak moc se ceny jednotlivých mincí mění skoro ze dne na den. Když vidím grafy, jak BTC nebo ETH skáčou nahoru a dolů, říkám si, co všechno za tím stojí. Vždyť to vypadá jako jízda na horské dráze! Proč jsou tyto výkyvy tak dramatické a co je vlastně způsobuje? Je to tedy jenom spekulace nebo je za tím něco víc? Mám pocit, že faktory jako média, emoce investorů a celková nálada na trhu hrají velkou roli. Jak moc ovlivňují například zprávy o regulacích nebo hackování burz ceny kryptoměn? A co třeba sociální sítě? Když něco trenduje na Twitteru nebo Redditu, zdá se, že to má okamžitý dopad na ceny. Jak to vlastně funguje? Je možné, že malé množství velkých hráčů dokáže manipulovat s trhem a tím pádem vyvolávat tyto obrovské výkyvy? Zajímalo by mě také, jestli se s tím dá nějak počítat, nebo jestli je to prostě loterie, kde se nikdo nikdy nedokáže pořádně zorientovat. Takže kdo má pravdu - ti, co říkají, že kryptoměny jsou budoucnost financí, nebo ti skeptici, kteří varují před bublinou? Co si o tom myslíte?