Charts.cz/Fórum/Investice do zlata a stříbra versus ETF – co je lepší volba?

Investice do zlata a stříbra versus ETF – co je lepší volba?

Zajímalo by mě, co si lidé myslí o investicích do fyzického zlata a stříbra v porovnání s investováním do ETF, které sledují drahé kovy. Chápu, že fyzické zlato a stříbro mají určité výhody, jako je možnost je mít doma a cítit se bezpečněji v případě krize, ale na druhou stranu, ETF nabízejí větší likviditu a snadnější obchodování. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma přístupy? Který z nich považujete za výhodnější z dlouhodobého hlediska? Myslíte, že je lepší mít skutečné cennosti fyzicky uložené někde doma nebo ve bankovním trezoru, nebo bych měl raději investovat do ETF, kde mohu snadno těžit z cenových pohybů bez nutnosti starat se o skladování? Co se týče nákladů, vyplácí se podle vás investice do fyzického zlata a stříbra i po započtení nákladů na jejich uchovávání? Měl bych zvážit i jiné faktory, jako jsou daně nebo poplatky spojené s ETF? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení ohledně těchto možností investování. Děkuji!

155 slov
1.6 minut čtení
24. 2. 2024
Stanislav Macek
Stanislav Macek

Takže, co se týče investování do zlata a stříbra versus ETF, já bych to viděl takhle. Fyzické zlato a stříbro mají tu výhodu, že je opravdu můžeš mít doma a cítíš se bezpečněji, zvlášť v nejistých časech. Na druhou stranu, s ETF je to mnohem jednodušší. Můžeš snadno koupit nebo prodat, když potřebuješ, a nemusíš řešit skladování nebo pojištění. Navíc náklady na uchovávání fyzického kovu se můžou dost nasčítat. Co se daní týče, tak u ETF je to většinou o něco jasnější než u fyzického majetku. Já mám raději ETF kvůli likviditě a jednoduchosti, ale chápu, že někteří lidé chtějí tu hmotnou jistotu. Takže asi záleží na tom, co hledáš – jestli chceš mít něco fyzicky v ruce, nebo jestli ti víc vyhovuje rychlost a flexibilita obchodování.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 3. 2024
Věra Stará
Věra Stará

Investice do fyzického zlata a stříbra má určitě svoje kouzlo. Můžeš mít pocit, že když to máš doma, tak jsi v bezpečí, ale na druhou stranu, je to dost práce s úschovou a pojištěním. Když investuješ do ETF, tak máš jednodušší přístup k likviditě a můžeš snadno prodat nebo koupit, což je super, když chceš rychle reagovat na trh.

Náklady na fyzické zlato jako je skladování a pojištění se určitě nasčítají a můžeš pak zjistit, že se ti to celé nevyplatí tak, jak bys chtěl. U ETF je to většinou jen poplatek za správu a daně z případného zisku. Myslím, že pokud hledáš dlouhodobou investici bez starostí, ETF může být lepší volba. Ale pokud jsi ten typ co má rád mít něco hmatatelného, tak fyzické zlato a stříbro mají svoji hodnotu taky. Podle mě je dobrý mít oboje - něco fyzicky a něco v ETF. Takový mix ti dává flexibilitu.

150 slov
1.5 minut čtení
7. 9. 2024
Marie Matoušková
Marie Matoušková