Charts.cz/Fórum/Jak mám začít investovat do akcií a kryptoměn současně?

Jak mám začít investovat do akcií a kryptoměn současně?

Přemýšlím o tom, jak se pustit do investování, ale je toho na mě trochu moc. V poslední době se hodně mluví o akciích a kryptoměnách, a já bych chtěl zkusit investovat do obou. Jenže nevím, kde začít. Jak si vlastně vybrat ty správné akcie? A co kryptoměny? Mám začít s nějakými známějšími jako Bitcoin nebo Ethereum, nebo je lepší zkusit něco novějšího a méně známého? Jaký je rozdíl mezi těmito dvěma typy investic? Mám si nejdřív nastudovat nějaké základy nebo rovnou investovat menší částku a učit se za pochodu? Taky se bojím, jak se vlastně obchoduje s kryptoměnami. Je to složité, nebo se to dá zvládnout i pro úplného začátečníka? Jaké platformy doporučujete pro investice jak do akcií, tak do kryptoměn? Je lepší mít jeden účet pro všechno, nebo raději oddělené účty pro každou kategorii investic? A co poplatky – na co si mám dát pozor, abych neztratil víc než bych chtěl? Jak mohu diversifikovat své portfolio a mít tak menší riziko? Chtěl bych vědět, jestli je lepší postupně navyšovat investice nebo začít s větší částkou hned na začátku. Rád bych také slyšel zkušenosti těch, co už nějakou dobu investují, jaké chyby udělali a co by doporučili mně jako nováčkovi. Děkuju všem za rady!

204 slov
2 minut čtení
10. 12. 2023
Alena Holušová
Alena Holušová

Jasně, začít investovat není žádná sranda, ale je to fajn příležitost. Nejprv doporučuju si udělat takový základní průzkum o akciích a kryptoměnách. Na akcie se často podívej na firmy, co znáš a používáš – třeba Apple nebo Google. U kryptoměn je dobrý začít s Bitcoinem a Ethereum, protože jsou dost stabilní. Méně známé altcoiny můžou být riskantní, ale taky lákavý.

Co se obchodování týče, s kryptoměnami to není tak složitý, většina burz má celkem intuitivní rozhraní. Zkus Coinbase nebo Binance – jsou to populární platformy. Ohledně poplatků si dej pozor na transakční poplatky a za převody mezi měnami.

Doporučuje se mít oddělené účty pro akcie a krypta, abys měl lepší přehled. Diversifikace je super věc – neinvestuj všechno do jednoho aktiva, radši si rozděl investice mezi různý firmy a kryptoměny.

Začni s menší částkou, učit se během investování je fajn, ale nedávej hned všechen cash dohromady. A hlavně, nenech se strhnout emocemi, to je častá chyba nováčků. Drž se svý strategie a nezapomeň sledovat trh. Hodně štěstí!

165 slov
1.7 minut čtení
9. 8. 2024
Michal Jílek
Michal Jílek

Takže, investování do akcií a kryptoměn může být fakt náročný, ale dá se to zvládnout. Nejdřív si udělej nějaký základní průzkum, abys věděl, co vlastně kupuješ. U akcií se zaměř na firmy s dobrýma fundamentama, třeba známější značky, které znáš. Bitcoin a Ethereum jsou dobrý volby pro začátek, ale když chceš zkusit něco novějšího, dej pozor na projekty s reálným využitím a solidním týmem.

Co se obchodování s kryptoměnama týče, je to celkem jednoduchý. Vytvoř si účet na burze jako Binance nebo Coinbase, tam to jde snadno. Na poplatky si dej pozor – většina burz má poplatky za obchodování a výběr, takže se vyplatí porovnat víc platforem.

Mít oddělené účty pro akcie a kryptoměny může být fajn, ale záleží na tobě. Když začneš investovat, radši začni s menší částkou, naučíš se za pochodu, co a jak. Diversifikuj portfolio tím, že nebudeš všechny peníze házet do jednoho košíku – rozlož to mezi různé akcie a kryptoměny.

A co zkušenosti? Mnozí začátečníci dělají chybu, že nakupují bez dostatku informací nebo prodávají panikařsky. Takže klid a rozvahu. Pomalu navyšuj investice podle toho, jak se naučíš víc a víc. Drž se základů a uč se pořád – je to běh na dlouhou trať.

196 slov
2 minut čtení
11. 11. 2024
Alena Tichá
Alena Tichá