Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi pasivním příjmem z kryptoměn a dividendami z akcií?

Jaký je rozdíl mezi pasivním příjmem z kryptoměn a dividendami z akcií?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi pasivním příjmem, který můžeme získat z kryptoměn, a tím, co dostáváme ve formě dividend z akcií. Vím, že obě možnosti jsou považovány za pasivní příjem, ale v čem se liší? Mám na mysli například to, jak se tyto příjmy generují a co to pro investora znamená. Slyšel jsem, že pasivní příjem z kryptoměn může zahrnovat staking nebo yield farming a tak, ale opravdu nevím, jak to funguje v porovnání s dividendami. U akcií je to docela jasné – pokud vlastníte akcie nějaké společnosti, tak dostáváte pravidelně část zisku v podobě dividend. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody jednoho versus druhého? A co třeba rizika? Jsou kryptoměny více volatilní nebo je to podobné jako u akcií? Jak se tedy rozhodnout, co je pro mě lepší volbou? Mám radši investovat do akcií s pravidelnými dividendami nebo zkusit štěstí s kryptoměnami a jejich pasivním příjmem? Díky za názory!

153 slov
1.5 minut čtení
28. 6. 2024
Radek Odehnal
Radek Odehnal

Rozdíl mezi pasivním příjmem z kryptoměn a dividendami z akcií je docela zásadní. U akcií, když vlastníš akcie nějaké firmy, tak dostáváš pravidelně část jejich zisku – to jsou ty dividendy. Firmy si většinou vyplácení dividend plánují, takže víš, co můžeš očekávat. Na druhou stranu, pasivní příjem z kryptoměn jako staking nebo yield farming funguje úplně jinak. U stakingu zamkneš své kryptoměny na určitou dobu a za to dostáváš odměny v podobě dalších tokenů, což je jakási forma úroku. Yield farming je zase o poskytování likvidity a taky se dostáváš k odměnám, ale je to víc riskantní a složitější.

Co se týče rizik, kryptoměny jsou obecně mnohem volatilnější než akcie. Ceny se můžou měnit brutálně rychle, což může být super, ale taky hodně riskantní. Akcie většinou mají stabilnější vývoj, i když samozřejmě i tam se mohou objevit propady.

Výhody kryptoměn jsou v potenciálu vysokého výnosu, ale na druhou stranu si musíš dávat pozor na podvody a technické komplikace. U dividendových akcií máš sice jistější příjem, ale ten výnos nemusí být tak vysoký jako u některých kryt. Takže pokud máš radši stabilitu a menší riziko, jdi radši do akcií. Když chceš zkusit něco s velkým potenciálem a nevadí ti riziko, pak můžeš zkusit kryptoměny.

202 slov
2 minut čtení
19. 3. 2024
Renata Horálková
Renata Horálková

Rozdíl mezi pasivním příjmem z kryptoměn a dividendami z akcií je v tom, jak se tyto příjmy generují a jaký mají charakter. U akcií dostáváš pravidelně část zisku společnosti ve formě dividend, což je prostě vyplácení peněz na základě výkonu firmy. Většinou jsou to stabilní a předvídatelné příjmy, pokud investuješ do solidních firem.

Na druhou stranu, pasivní příjem z kryptoměn, jako je staking nebo yield farming, funguje jinak. Při stakeování zamkneš své coiny a pomáháš udržovat síť, za což dostaneš odměny. U yield farmingu zase poskytuješ likviditu na burzách a dostáváš úroky nebo tokeny. Tady je to mnohem více spekulativní a můžeš na tom buď vydělat, nebo hodně prodělat.

Co se týče rizik, kryptoměny jsou obecně mnohem volatilnější než akcie. Můžeš mít extrémní výkyvy v hodnotě svých investic během pár dní nebo dokonce hodin. Akcie s dividendami jsou většinou stabilnější a méně citlivé na krátkodobé tržní pohyby.

Takže pokud preferuješ stabilitu a pravidelný příjem, dividendy by mohly být lepší volba. Ale pokud máš rád riziko a potenciál větších výnosů (i když i ztrát), tak bys mohl zvážit kryptoměny. Každý má svoje pro a proti, záleží na tobě, co ti víc vyhovuje.

188 slov
1.9 minut čtení
4. 11. 2024
Karel Brabec
Karel Brabec