Charts.cz/Fórum/Co je to nerelevantní diverzifikace a jak ji poznám?

Co je to nerelevantní diverzifikace a jak ji poznám?

Nikdy jsem úplně nepochopil, jak funguje diverzifikace v investování a co se vlastně myslí tím pojmem „nerelevantní diverzifikace“. Zajímalo by mě, co to přesně znamená a jak ji poznat na první pohled. Mám pocit, že se o tom často mluví, ale pro mě je to pořád tak trochu španělská vesnice. Pokud mám portfolio složené z různých aktiv, jako jsou akcie, kryptoměny a možná i nějaké nemovitosti, tak to přece znamená, že diverzifikuji. Ale jak mohu zjistit, jestli moje diverzifikace není jenom ztrátou času? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu, abych se vyhnul tomu, že investuji do věcí, které spolu vůbec nesouvisí? A co třeba když mám akcie z různých odvětví nebo investuji do různých kryptoměn? Je to pořád relevantní diverzifikace? Jak poznám, že některé investice mi nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu a že vlastně jenom zbytečně rozšiřuji portfolio bez smyslu? Děkuji za jakékoli tipy nebo zkušenosti, které mi pomohou pochopit tuto problematiku lépe.

153 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2023
Vojtěch Koudelka
Vojtěch Koudelka

Nerelevantní diverzifikace fakticky znamená, že máš v portfoliu investice, které nejsou navzájem propojené nebo které nepřinášejí žádnou skutečnou hodnotu k celkovému snížení rizika. Například, když máš akcie technologických firem a k tomu třeba zlato a kryptoměny, mohlo by se zdát, že diverzifikuješ, ale pokud ty investice reagují na stejné tržní faktory nebo mají podobné výkyvy, tak to moc nepomáhá.

Když vybíráš investice, zkus se zamyslet nad tím, jak moc jsou ta jednotlivá aktiva korelovaná. Pokud například investuješ do dvou různých kryptoměn, které jsou silně korelované, tak ti to nepomůže rozložit riziko. Taktéž akcie z různých odvětví můžou být nerelevantní, pokud se všechny chovají podobně v určitých ekonomických podmínkách.

Měl bys se dívat na to, jaké faktory ovlivňují tvé investice a jestli ti přinášejí nějakou přidanou hodnotu. Pokud máš pocit, že některé investice nemají smysl nebo se chovají podobně jako jiné v portfoliu, je lepší se jich zbavit. Důležitý je i pravidelný přehled a hodnocení portfolia – co funguje a co ne.

160 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2024
Vlastimil Dostál
Vlastimil Dostál

Nerelevantní diverzifikace fakticky znamená, že tvoje investice jsou různorodé, ale zároveň mezi sebou nemají žádnou korelaci nebo přidanou hodnotu. Třeba pokud máš akcie z různých odvětví, to může být dobrý krok, protože když jedno odvětví klesne, ty můžeš mít zisk v jiném. Ale když začneš kupovat třeba kryptoměny a nemovitosti jen proto, že chceš mít "něco jiného", tak už to může být problém. Ty investice se můžou chovat v krizových obdobích podobně, takže se vlastně nepokryješ.

Hlavně se zamysli nad tím, jestli se tvé investice nějak vzájemně doplňují nebo jestli mají nějaký společný prvek. Když jsi na trhu s akciemi a pak přidáš pár kryptoměn bez jakékoliv analýzy, tak to může být ztráta času. Důležitá je i volatilita – když máš ve portfoliu aktivum, které hodně kolísá a další, co je stabilní, musíš zjistit, jak to ovlivňuje celkové riziko. Zkrátka snaž se mít investice, které tě chrání před rizikem a ztrátou. To je klíč k efektivní diverzifikaci.

157 slov
1.6 minut čtení
8. 10. 2024
Štěpán Vyskočil
Štěpán Vyskočil