Charts.cz/Fórum/Jak vybrat správné akcie pro diverzifikaci letos?

Jak vybrat správné akcie pro diverzifikaci letos?

Rok 2023 je už v plném proudu a já se snažím přijít na to, jak nejlépe rozložit svá investiční rizika. Přemýšlím o tom, jaké akcie by mohly být ideální pro diverzifikaci mého portfolia, ale je to docela složité. Zajímalo by mě, co byste doporučili jako klíčové faktory při výběru akcií? Jaké sektory jsou letos populární a proč? Mám se zaměřit na technologické společnosti, nebo raději na tradiční odvětví jako je energetika či zdravotnictví? Myslíte, že by mělo smysl zainvestovat do menších, ale rychle rostoucích firem, nebo je lepší vsadit na stabilní velké hráče? A co dividendové akcie - jsou letos výhodné, nebo bych se měl zaměřit spíše na růstové společnosti? Také by mě zajímalo, jak důležité jsou fundamentální analýzy a sledování trendů na trhu. Když se podívám na aktuální ekonomickou situaci, mám pocit, že je to všechno velmi volatilní. Jak se tedy orientujete v těchto změnách a co považujete za nejlepší strategii pro rozložení rizika v roce 2023? Díky za vaše rady!

162 slov
1.6 minut čtení
2. 7. 2021
Dominik Vašíček
Dominik Vašíček

Když vybíráš akcie pro diverzifikaci, tak se zaměř na několik klíčových faktorů. Nejdřív si promysli, jaký sektor tě zajímá. Technologické firmy jsou pořád v kurzu, ale nezapomeň na tradiční odvětví jako energetika a zdravotnictví, které můžou být stabilnější, když je trh volatilní. Menší firmy s rychlým růstem můžou být lákavý, ale jsou víc rizikový, takže pokud nemáš nervy z toho, radši se drž větších stabilních hráčů.

Co se týká dividendových akcií, tak ty už ti můžou přinést nějaké pasivní příjmy, což je fajn v turbulentních časech. Sledování fundamentální analýzy a trendů je důležitý, abys měl přehled o tom, co se děje na trhu. Přemýšlej o rozložení rizika a kombinuj různé typy akcií – nějaké růstové, nějaké dividendové a možná i pár z různých sektorů.

Rok 2023 může být fakt volatilní, takže klidně investuj postupně a sleduj vývoj ekonomiky. Je lepší mít v portfoliu různorodost než sázku na jednu kartu.

149 slov
1.5 minut čtení
13. 1. 2024
Elena Janoušková
Elena Janoušková

Když vybíráš akcie pro diverzifikaci, tak je dobrý se dívat na pár věcí. Sektory jako technologie, zdravotnictví a energie můžou být letos zajímavé, protože technologie furt roste a zdravotnictví je stabilní. Ale zase nezapomínej na tradiční odvětví, co třeba dividendové akcie? Můžou ti přinést stabilní příjem. Menší rychle rostoucí firmy můžou mít velký potenciál, ale s nimi je větší riziko. Takže to chce najít nějaký balans. Sleduj fundamenty a trendový analýzy, ono se to dost vyplácí. Ekonomika je teď dost volatilní, takže mít rozložení rizika s různými sektory a typy akcií ti může pomoct lépe zvládat ty výkyvy. Zkus se zaměřit na firmy, co mají solidní základy a dobré výhledy do budoucna.

112 slov
1.1 minut čtení
20. 1. 2024
Jana Kopecká
Jana Kopecká