Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší prodat byt, abych dostal co nejvíc peněz?

Kdy je nejlepší prodat byt, abych dostal co nejvíc peněz?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší doba na prodej bytu, abych z toho vytěžil co nejvíc peněz. Mám na mysli nejen roční období, ale i konkrétní měsíce, kdy se většinou víc prodává a ceny jsou vyšší. Je to třeba na jaře, když všechno kvete a lidé se stěhují do nových domovů? Nebo je lepší podzim, kdy už jsou školní děti usazené a lidé hledají klidnější život? Slyšel jsem něco o tom, že v zimě se prodává hůř, ale co když je byt krásně zařízený a připravený na prodej? A co ekonomické faktory - jak moc se musí brát v potaz cena nemovitostí v daném roce? Jestli je trh zrovna na vzestupu nebo poklesu? A co lokální trendy – když je v okolí nová škola nebo plánovaná výstavba, může to ovlivnit cenu? Zajímalo by mě i to, jak moc se vyplatí mít byt pěkně připravený na prodej, jestli to nakonec přitáhne víc kupců a zvýší cenu. Takže kdo má zkušenosti, kdy podle vás je ideální čas na prodej bytu?

169 slov
1.7 minut čtení
18. 11. 2021
Miroslava Kafková
Miroslava Kafková

Jasně, prodej bytu je fakt o načasování. Většinou se doporučuje jaro, to je prostě doba, kdy se lidi začínají stěhovat a trh je víc aktivní. Měsíce jako duben a květen jsou dost populární. Ale na podzim to taky může mít něco do sebe, když už jsou děti zase ve škole a lidi chtějí mít klid. Zimní měsíce většinou nejsou ideální, ale pokud máš hezky připravený byt, můžeš překvapit. Ekonomika hraje roli – sledovat ceny nemovitostí je důležitý, protože když je trh na vzestupu, tak dostaneš víc peněz. A lokální trendy jako nová škola nebo infrastruktura taky hodně ovlivňují cenu. Takže klíčový je mít byt pěkně připravený, udělat pár drobných úprav a přitáhnout tak kupce. Když to uděláš dobře, můžeš vyždímat víc jak při průměrné nabídce.

125 slov
1.3 minut čtení
19. 4. 2024
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek

Záleží na hodně faktorech. Obecně se říká, že jaro a léto jsou lepší měsíce na prodej bytů. Lidi se stěhujou, je hezky a víc se to hýbe. Na jaře většinou začíná víc lidí hledat nové bydlení, protože končí školní rok a chtějí se usadit před létem. Podzim je taky v pohodě, ale už je to takové klidnější, což může mít svoje výhody. Zima je nejhorší, lidi mají jiné starosti a málo kdo má chuť kupovat nemovitost. Ale když máš byt hezky zařízený, můžeš překvapit – někdo si ho třeba zamiluje a vezme i v zimě.

Ekonomika hraje velkou roli. Když jsou ceny nemovitostí nízké, asi neprodáš za tolik, co bys chtěl. Pokud trh roste, prodej bytu může být výhodnější. Lokální věci jako nová škola nebo výstavba taky ovlivňují cenu – pokud se v okolí něco zlepší, může to přitáhnout kupce.

A ano, ten byt musí vypadat dobře. Vytřít, udělat pár úprav, nebo aspoň uklidit může udělat divy. Potenciální kupci se rozhodují podle prvního dojmu. Takže doporučuji připravit byt pořádně a vyčkat na správný čas.

172 slov
1.7 minut čtení
17. 5. 2024
Jitka Dostálová
Jitka Dostálová