Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí, když nemám moc peněz?

Jak začít investovat do nemovitostí, když nemám moc peněz?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně funguje s investováním do nemovitostí, když nemám moc peněz. Slyšel jsem, že investice do realit může být skvělý způsob, jak si zajistit pasivní příjem a budoucnost, ale co dělat, když moje úspory jsou opravdu malé? Jaké jsou možnosti pro lidi jako já, kteří chtějí začít, ale bojí se vysokých nákladů spojených s koupí nemovitosti? Mám přemýšlet o nějakých alternativních formách investování do nemovitostí, jako jsou například realitní fondy nebo crowdfunding? Díval jsem se i na pronájmy, ale mám strach z toho, že bych nedokázal pokrýt náklady na údržbu nebo případné neplatiče. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Můžete mi doporučit nějaké konkrétní kroky, které bych mohl udělat pro to, abych začal investovat do nemovitostí i s omezeným rozpočtem? A co třeba sdílené vlastnictví nebo jiná možnost? Děkuju za vaše rady a tipy!

140 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2023
Monika Růžičková
Monika Růžičková

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem může vypadat náročně, ale je to možný. Zkus se podívat na realitní fondy, což je super způsob, jak investovat do nemovitostí bez nutnosti koupit celou nemovitost. Tyto fondy ti umožní investovat menší částky a sdílet riziko s dalšími investory. Crowdfunding taky funguje podobně, tam se skládáte s ostatními na větší projekty a zisky se dělí.

Pokud máš zájem o pronájmy, zvaž malé byty nebo sdílené vlastnictví, kde můžeš koupit jen část nemovitosti. Měj na paměti, že mít nájemníka, který neplatí, je riziko, ale správně nastavený nájemní vztah a dobří nájemníci mohou přinést stabilní příjem.

Důležité je začít s malým a vzdělávat se průběžně. Přečti si nějaké knížky nebo sleduj online kurzy o investování do nemovitostí. Když začneš rozumět trhu a procesům, tak se ti to bude lépe plánovat. Hodně štěstí!

136 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2021
Radek Odehnal
Radek Odehnal

K investování do nemovitostí s malým rozpočtem se dá přistupovat různými způsoby. Pokud nemáš dost peněz na koupi nemovitosti, můžeš zkusit realitní fondy nebo crowdfundované projekty. To ti umožní investovat menší částky do větších projektů a podílet se na výnosech bez nutnosti vlastnit celou nemovitost. Další možností je pronájem, ale jak říkáš, tam jsou rizika jako neplatiči a údržba. Můžeš začít třeba s pronájmem pokoje v bytě, kde už bydlíš, nebo investovat do sdíleného vlastnictví s někým dalším. Důležité je být obezřetný a prostudovat si trh, než se do něčeho pustíš. Uvažuj taky o vzdělání v oblasti investic, třeba knihy nebo kurzy. Hlavně nevzdávej to, i malý krok se počítá!

110 slov
1.1 minut čtení
21. 2. 2023
Daniela Matějková
Daniela Matějková