Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor, když investuji do nových DeFi projektů?

Na co si dát pozor, když investuji do nových DeFi projektů?

Zajímalo by mě, na co se zaměřit, když uvažuji o investicích do nových DeFi projektů. Slyšel jsem hodně o jejich potenciálu a o tom, jak mohou změnit svět financí, ale zároveň mám strach z toho, že bych mohl naletět nějakému podvodu nebo neúspěšnému projektu. Jaké faktory bych měl brát v úvahu před tím, než se rozhodnu investovat? Jak zjistit, zda je projekt důvěryhodný? Co všechno by mělo být součástí důkladného prozkoumání? Mám se dívat na tým vývojářů, jejich zkušenosti a historie? Je důležité vědět, jaká technologie za projektem stojí a zda mají fungující prototyp či alespoň nějakou beta verzi? A co takové věci jako whitepaper a roadmap? Jak moc jsou důležité a co by měly obsahovat? Nebo bych měl spíš sledovat komunitu okolo projektu na sociálních médiích a fórech? Jak velkým varovným signálem může být příliš dobrý marketing nebo sliby vysokých výnosů? Co kdyby projekt vypadal slibně, ale měl nízkou likviditu nebo byl na neznámé burze? Jaké jsou obecné indikátory rizika, které bych měl mít na paměti? Taky mě zajímá, jak vyhodnocujete konkurenci v DeFi prostoru, protože těch projektů je teď opravdu hodně. Je to dobrý nápad investovat do nových projektů jen kvůli tomu, že mají zajímavou myšlenku nebo trend, nebo je lepší počkat a vidět, jak se vyvinou? Jaké zkušenosti máte vy osobně s těmito novými DeFi projekty? Co vás překvapilo a co jste se naučili za ty roky? Myslíte si, že existují nějaké osvědčené strategie pro minimalizaci rizika při těchto investicích?

243 slov
2.4 minut čtení
17. 10. 2023
Jindřich Štefan
Jindřich Štefan

Když investuješ do nových DeFi projektů, tak je dobrý dát si pozor na pár věcí. Hlavně sleduj tým, co za projektem stojí – mají nějaké zkušenosti, nebo jsou to nováčci? Dobrý vývojáři s historií v blockchainu a financích jsou plus. Pak určitě zkontroluj whitepaper a roadmap. Whitepaper by měl jasně vysvětlit, co projekt dělá a jak to bude fungovat. Roadmap by měla mít reálné časové osy a milníky.

Společnost kolem projektu je taky důležitá – sleduj jejich komunikační kanály, jak reagují na dotazy a jestli mají aktivní komunitu. Pokud vidíš agresivní marketing a sliby nerealistických výnosů, tak to může být červená vlajka. A co se likvidity týče, je lepší se vyhnout projektům s nízkou likviditou nebo těm na neznámých burzách.

Riziko se taky zvyšuje u projektů, který se tváří jako trendy bez solidního plánu. Je lepší počkat a vidět, jak se vyvinou, než skočit hned po prvním buzzwordu. Když už do něčeho vrazíš peníze, snaž se diversifikovat a investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Osobně jsem zjistil, že většina úspěšných projektů má za sebou silný tým a jasnou vizi, zatímco ty slabší většinou skončí brzy. Takže udělej si domácí úkoly a buď obezřetný.

193 slov
1.9 minut čtení
17. 11. 2024
Karel Brabec
Karel Brabec

Při investování do nových DeFi projektů je dobrý nápad být obezřetný. První věc, na kterou bych se zaměřil, je tým vývojářů. Zjistit si, kdo to je a jakou mají historii v oboru. Když mají nějaké zkušenosti s úspěšnými projekty, to je plus. Pak je dobré prozkoumat technologii a jestli mají funkční prototyp nebo alespoň beta verzi, protože to ukazuje, že na tom opravdu pracují.

Whitepaper je klíčový dokument, měl by obsahovat jasné vysvětlení projektu, jeho cíle a jak chtějí dosáhnout úspěchu. Roadmapa pak dává představu o plánech do budoucna. Pokud to vypadá jako nedostatečně promyšlený projekt, může to být varovný signál.

Sleduj komunitu, co říká na sociálních sítích a fórech. Aktivní a pozitivní komunita často znamená větší důvěryhodnost. A když projekt slibuje vysoké výnosy bez jasné strategie, to by mělo být velké varování.

Také se podívej na likviditu a burzu, kde se obchoduje. Pokud je projekt na neznámé burze nebo má nízkou likviditu, může to být problém.

Co se konkurence týče, je dobré si zjistit, zda už existují podobné projekty a jak se od nich liší. Pokud má projekt zajímavou myšlenku, ale už je na trhu něco podobného s lepším jménem nebo historickými výsledky, může být lepší počkat.

Z osobní zkušenosti bych řekl, že osvědčenou strategií je investovat jen část prostředků do nových projektů a vždy mít plán na výstup. Sleduj trendy, ale buď opatrný – ne všechno, co září, je zlato.

228 slov
2.3 minut čtení
9. 1. 2025
Robert Průcha
Robert Průcha