Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?

Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?

Zajímalo by mě, jaký vlastně je rozdíl mezi státními dluhopisy a těmi korporátními. Slyšel jsem, že investice do státních dluhopisů jsou považovány za bezpečnější, protože je vydává vláda a ta má větší šanci na splnění svých závazků. Ale zároveň jsem se dozvěděl, že korporátní dluhopisy mohou nabízet vyšší výnosy. Jak to tedy vlastně funguje? Myslíte, že je lepší investovat do státních dluhopisů v době ekonomické nestability, nebo se naopak vyplatí vzít risk a jít do korporátních? Co si o tom myslíte? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké konkrétní příklady situací, kdy je lepší sáhnout po jednom nebo druhém typu dluhopisu. A jak moc se liší rizika spojená s těmito dvěma typy investic? Jestli máte zkušenosti s investicemi do dluhopisů, budu rád za vaše názory a doporučení.

127 slov
1.3 minut čtení
13. 11. 2023
Alois Žižka
Alois Žižka

Jo, státní a korporátní dluhopisy jsou dost rozdílný. Státní dluhopisy jsou fakt považovaný za bezpečnější, protože je vydává vláda a ta obvykle má prostředky na splácení. Když si vezmeš třeba české dluhopisy, stát ti v podstatě garantuje vrácení peněz. Korporátní dluhopisy, to už je jiná liga. Tady si půjčuješ peníze od firem a ty můžou mít různou bonitu. Čím víc riskuješ, tím větší můžeš mít výnos, ale taky můžeš přijít o prachy, pokud firma zkrachuje.

V době ekonomický nestability bych se spíš klonil k těm státním dluhopisům, protože tam je menší šance na ztrátu. Ale zase, pokud jsi ochotnej riskovat a věříš v nějakou firmu, tak korporátní dluhopisy můžou hezky vydělávat, hlavně pokud jde o firmy s dobrým jménem.

Příklady? Když byla krize 2008, tak hodně lidí utíkalo do státních dluhopisů, zatímco korporátní šly dolů. Ale třeba teďka ve stabilním hospodářství může být rozumný mít i ty korporátní pro vyšší výnos. Takže záleží na situaci a tvých preferencích ohledně rizika.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 6. 2024
Jarmila Fučíková
Jarmila Fučíková

Takže, státní dluhopisy jsou fakt považovaný za bezpečnější, protože když si je koupíš, tak většinou věříš, že stát prostě nespadne. Vlády mají daně a další příjmy, což jim dává šanci splatit své závazky. Na druhou stranu korporátní dluhopisy můžou mít lepší výnosy, ale taky s sebou nesou větší riziko. Pokud firma zkrachuje, můžeš o peníze přijít.

Hodně záleží na tom, v jaké situaci jsi a jak moc chceš riskovat. Když je ekonomika na houpačce, státní dluhopisy můžou být lepší volba – trochu jistoty. Ale pokud si troufáš a hledáš vyšší výnosy, tak korporátní dluhopisy můžou být fajn. Třeba v dobrých časech, kdy firmy vydělávají a jsou stabilní.

Celkově to chce prostě posoudit situaci a tvoje investiční cíle. Jestli chceš klidnější investice, jdi do státních. Ale jestli máš odvahu a chceš víc peněz, zkus ty korporátní. Každý má něco do sebe.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2024
Petra Hlaváčová
Petra Hlaváčová